Partiledere mødtes på Christiansborg: Skal caféer, elever eller plejehjem være næste skridt i åbningen?

Venstre vil åbne restauranter før biblioteker. SF foreslår forskudt åbning i forskellige landsdele.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sidder i dag for bordenden, når alle partilederne er samlet på Christiansborg for at drøfte næste fase af genåbningen af landet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hidtil har de kun set hinanden via en skærm i virtuelle forhandlingsmøder, men i dag har partilederne for første gang siddet ansigt til ansigt på Christiansborg i forhandlingerne om næste fase af genåbningen af landet.

Og det er der næsten lige så mange ønsker til, som der er partier i Folketinget.

For er det caféer og restauranter, der skal åbne den 10. maj? Eller er det de store elever i grundskolen og på efterskolerne? Eller ved vi overhovedet nok om corona-smitten til at åbne mere op for samfundet?

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, understregede før mødet, at det nu handler om "forsigtighed, forsigtighed, forsigtighed", så man ikke får genåbnet for meget for hurtigt og risikerer at sætte sundhedssystemet under alvorligt pres.

- Vi skal have styr på smitten, før vi begynder at kaste os ud i yderligere genåbninger. Og det har vi ikke. Vi har ikke en ordentlig test-strategi, og vi har ikke ordentlige data at stå på. Det skal vi have, sagde hun.

For Det Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, er det vigtigste at kunne fremlægge en klokkeklar plan for danskerne, så "planløsheden, der hersker lige nu, ikke fører til en modløshed":

- Det vigtigste er, at vi bliver enige om, hvad målet er: Hvad er det, vi navigerer efter, når vi genåbner Danmark? Er det trækket på intensiv-kapaciteten og smitten blandt sundheds- og omsorgspersonalet? Så er det jo det, vi skal indrette faserne efter.

- Hvis det er det, vi taler om, synes jeg, at der er gode muligheder for at kigge på at lade flere studerende komme tilbage i skole og nogle erhvervsdrivende åbne deres butikker.

SF: Måske skal landsdele genåbne forskudt

SF-formand Pia Olsen Dyhr spekulerer i, om det kan give mening at genåbne forskellige landsdele forskudt af hinanden i forskelligt tempo.

Hun henviser til, at hovedstadsområdet er hårdest ramt af smitten, mens eksempelvis Nordjylland har forholdsvis få corona-smittede.

Det kan man eksempelvis overveje i drøftelserne af, om de ældste elever i grundskolen nogle steder skal have lov til at vende tilbage til klasselokalerne, sagde hun på vej ind til forhandlingerne:

- I København tror jeg, det vil blive svært, fordi man ikke har lokalerne til det. Men det kan jo godt være, at man kan gøre det i Nordjylland, fordi man også har meget lidt smitte der. Den diskussion vil jeg meget gerne have, at vi tager i dag – fordi der er forskel på landsdele, så måske kan vi lave noget fleksibilitet i genåbningen, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun understreger dog, at SF's hovedpointe i genåbningsforhandlingerne vil være "hellere lidt for langsomt end lidt for hurtigt".

- For mig er en af de vigtigste ting, at vi sørger for, at de ældre, syge og udsatte får mulighed for at få besøg af deres pårørende – selvfølgelig under beskyttede forhold.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Venstre vil prioritere caféer over biblioteker

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, går til forhandlingerne med et krav om at genåbne de dele af det nedlukkede samfund, hvor det kan sætte bedst gang i økonomien igen.

- Det betyder måske, at man skal prioritere storcentre frem for biblioteker og restauranter over offentlige kulturhuse, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt, siger han.

Venstre har samtidig fremlagt en række "principper" for genåbningen. Partiet understreger, at det først og fremmest skal ske på et sundhedsfagligt grundlag. Dernæst skal områder, der genererer samfundsøkonomisk gevinst, åbne først.

Derudover kræver partiet en mere langsigtet plan for genåbningen.

- Vi beder ikke om, at der bliver sat datoer på. Men vi beder om, at der bliver lavet en prioritering, for det er nødvendigt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Også De Konservative har fokus på yderligere åbning af erhvervslivet, fortalte partiformand Søren Pape Poulsen på vej ind til forhandlingerne:

- Samfundsøkonomisk kommer det her til at trække nogle voldsomme spor. Så vi skal have fokus på, at vores økonomi skal hænge sammen, så vi skal have mest muligt gang i erhvervet, siger han og tilføjer:

- Nu kan danskerne måske ikke komme ud at rejse her til sommer, og hvis de ikke skal blive fuldstændig depressive, er vi nødt til at finde en vej til, at man kan komme uden for en dør og opleve et eller andet – selvfølgelig stadig mens man tager sine forholdsregler.

Herunder kan du klikke dig gennem corona-krisen dag for dag og se, hvordan smitten har udviklet sig - og hvordan politikerne og myndighederne har håndteret det med diverse påbud, hastelove og hjælpepakker:

Sløret for genåbningen løftes først kort før 10. maj

Efter det to timer lange forhandlingsmøde kom statsminister Mette Frederiksen (S) med en kort kommentar til pressen. Danskerne skal ikke forvente svar på næste fase af genåbningen i denne eller næste uge, lod hun forstå:

- Vi kommer først til umiddelbart før den 10. maj at melde ud, hvordan fase 2 vil se ud, sagde hun med henvisning til, at den delvise nedlukning af samfundet foreløbig varer frem til den 10. maj.

Mette Frederiksen understregede samtidig, at hun godt forstår danskernes utålmodighed.

- Jeg håber ikke, at den bliver til modløshed. Men hvis vi går for hurtigt frem, så risikerer vi at sætte det hele over styr, sagde hun.

Genåbningen kommer fortsat til at bero på sundhedsfaglige vurderinger, gentog statsministeren:

- Det arbejde, vi politisk går i gang med, er at give danskerne et overblik over, i hvilken takt vi ønsker at åbne Danmark - og i hvilken rækkefælge.

Artiklen er opdatertet med statsminister Mette Frederiksens (S) korte kommentar efter forhandlingsmødet.

Facebook
Twitter