Partitop undsiger Naser Khader efter udfald mod frontfigurer i Exitcirklen

Politisk ordfører er uenig med Naser Khader i sagen om satspuljemidler til Exitcirklen.

- Nasers udtalelser er ikke udtryk for at partiets synspunkter, og vi synes ikke, at det har bidraget til en god debat, lyder det fra politisk ordfører Mette Abildgaard (K). (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Den konservative politiker Naser Khader har udtalt sig i strid med de Konservatives synspunkter i sagen om statsstøtte til foreningen Exitcirklen, og det har ikke bidraget til nogen god debat.

Sådan lyder det nu fra De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Sagen drejer sig om Exitcirklen, der har søgt satspuljemidler til sit arbejde med at hjælpe piger og kvinder, som har været udsat for fysisk og psykisk vold samt religiøs og social kontrol. Foreningen fik tidligere på året tildelt 680.000 kroner i offentlig støtte, hvilket Naser Khader har kritiseret.

- Nasers udtalelser er ikke udtryk for at partiets synspunkter, og vi synes ikke, at det har bidraget til en god debat, skriver Mette Abildgaard i dag på Twitter.

Sagen startede i september, da Naser Khader sammen med Venstres Marcus Knuth og Dansk Folkepartis Martin Henriksen sendte en mail til tre oppositionspolitikere og uden held opfordrede dem til at gå med på ideen om at fratage Exitcirklen støttekronerne på grund af Exitcirklens to frontfigurer, Khaterah Parwani og Sherin Khankan.

Beskyldt for karaktermord

I mailen, som Berlingske tidligere har beskrevet grundigt, kalder de tre borgerlige politikere blandt andet Parwani og Khankan for ”kontroversielle muslimske debattører” og henviser til Parwanis kortvarige periode som medlem af den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir. Khankan er ifølge de tre ”kendt for ikke at ville afvise sharialov”.

Begge kvinder har ved flere lejligheder udtalt sig om ovenstående. Khaterah Parwani har forklaret, at hun var ung og ”dum”, da hun i sin gymnasietid kortvarigt meldte sig ind i Hizb ut-Tahrir, og hun har siden taget afstand fra organisationen.

Sherin Khankan har for flere år siden forklaret, at hun er imod ”dødsstraf og barbari i alle afskygninger”.

Dele af oppositionen har beskyldt de tre borgerlige politikere for forsøg på at begå karaktermord på Khaterah Parwani og Sherin Khankan.

Ikke desto mindre har Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen fastholdt, at Exitcirklen ikke burde tildeles satspuljemidler, selvom Styrelsen for International Rekruttering og Integration har godkendt støtten til foreningen.

Men Naser Khaders kritik har altså ikke opbakning fra ledelsen i Det Konservative Folkeparti, fastslår politisk ordfører Mette Abildgaard på Twitter.

"Kedelig sag"

Mette Abildgaard ønsker ikke at svare på uddybende spørgsmål om sin afstandtagen fra Naser Khader, eller om hvorvidt sagen skal have konsekvenser for Khader internt i partiet.

Hun har i stedet sendt denne skriftlige kommentar til DR Nyheder:

- Jeg synes, det overordnet set er en kedelig sag, som vi helst ville have været foruden. Jeg er dog glad for, at Naser selv på Facebook har erkendt, at han i den mail, han har sendt sammen med Marcus Knuth og Martin Henriksen, skulle have fokuseret mere på kravet om dokumentation for Exitcirklens arbejde og generelt kigget mere frem end tilbage.

- Så selvom jeg ikke er enig med Naser i, hvor han lagde sit fokus i sin oprindelige mail - og det har vi talt om, og det er der sådan set ikke noget dramatisk i - så er jeg principielt helt enig med ham i, at når Exitcirklen får mange hundrede tusinde danske skattekroner årligt, så skal vi selvfølgelig også være stensikre på, at vi får fuld valuta for pengene.

- Nu håber jeg, vi kan komme videre til at tale om substans fremfor personer, hedder det i udtalelsen fra Mette Abildgaard.

Naser Khader har tidligere erkendt i et opslag på sin Facebook-profil, at de tre borgerlige politikere ”skulle have fokuseret mindre på deres fortid og mere på krav om dokumentation på ekspertise og erfaringer med emnet; kvinder udsat for æresrelateret vold”.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Naser Khader til Mette Abildgaards udtalelser.