Patientsikkerheden i fare: Politisk flertal vil stille flere krav til læger fra EU-lande

Det er uacceptabelt, at læger fra EU-lande kan arbejde på danske sygehuse uden særlige krav, lyder det.

- Vi bliver nødt til at sikre, at læger fra EU-lande stilles de samme krav som lande uden for EU, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF). (Fra venstre sundhedsordfører Jane Heitmann (V), Flemming Møller Mortensen (S) og Liselott Blixt). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Jeg er virkelig bange for, at mange patienter ikke har tillid til sundhedssystemet, fordi vi har læger, der ikke ved, hvad de laver.

Det siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til udviklingen på danske sygehuse, hvor visse afdelinger nu har flere udenlandske læger end danske.

Tendensen er beskrevet i DR's dokumentarserie 'De udenlandske læger', hvor en række overlæger fortæller, at nogle af deres udenlandske kollegaer på de danske hospitalsgange ikke er dygtige nok og laver fejl.

Liselott Blixt finder det meget problematisk, at de udenlandske læger ikke altid har de samme kvalifikationer som de danske, og at lægerne fra andre EU-lande nemmere kan få job på et dansk sygehus, fordi der ikke bliver stillet de samme uddannelses- og sprogkrav til som til læger, der har taget deres uddannelse uden for EU.

'Rumænere kan købe sig til en lægeuddannelse'

Lægerne uden for EU skal igennem medicinske fagprøver og en prøveansættelse, før de kan få dansk autorisation.

- På et rumænsk universitet kan de nærmest købe sig til lægeuddannelse, og de kan komme til Danmark fra den ene dag til den anden og operere danske patienter, siger Liselott Blixt.

Hun fortsætter:

- Læger uden for EU skal igennem en sprogtest og en sidemandsoplæring, så man kan se, hvad de kan. Det skal vi også kræve af EU-læger.

Samme toner lyder fra både Socialdemokratiet og Enhedslisten, som også mener, at danske myndigheder skal holde langt mere øje med, hvad læger fra EU-lande kan,og hvor der er plads til forbedring.

- Vi har ikke noget imod, at der arbejder udenlandske læger i Danmark, vi skal bare sikre, at det foregår på et tilstrækkeligt højt niveau, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det må ikke være sådan, at EU-lovgivningen står over patientsikkerheden i Danmark, siger han.

Socialdemokratiet mener ikke, at det bør være de enkelte sygehuse eller regioner, der tager stilling til en udenlandsk læges kvalifikationer.

- Det er slet ikke godt nok for patienternes sikkerhed. Vi skal have en national myndighed, hvor de udenlandske læger bliver prøvet af på deres faglighed og sproglige kompetencer, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

I dag arbejder der flere end 2.200 læger i Danmark med en grunduddannelse fra udlandet.

Enhedslisten vil nu have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om problematikken.

DR Nyheder ville gerne have talt med ministeren om sagen, men hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

Sådan kan EU-læger arbejde i Danmark

  • Læger uddannet i EU-lande som for eksempel Rumænien får mere eller mindre automatisk autorisation. Det er medlemslandene i EU nemlig blevet enige om.

  • Herefter er det op til arbejdsgiverne at tage stilling til, om sprogkundskaberne og fagligheden er god nok til at kunne arbejde som læge i Danmark.

  • Hvis man har en uddannelse fra et EU-land og er statsborger i et EU-land, skal man udfylde et ansøgningsskema, sende relevante dokumenter fra uddannelsesstedet og betale et gebyr på 1.206 kroner for selvstændigt virke eller 4.165 kroner for hver speciallægeanerkendelse.

Facebook
Twitter