Pernille Rosenkrantz-Theil: Vi førte forkert politik som regering

Ifølge S-socialordfører var partiets politik ikke tilstrækkeligt socialt balanceret.

Da finanskrisen ramte Danmark og resten af verden for knap 10 år siden, havde Socialdemokratiet ikke de rigtige svar, når det gjaldt social ulighed.

Det siger Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, som søndag aften er gæst hos Clement Kjersgaard i Vi ses hos Clement på DR2.

– Det mener jeg faktisk ret præcist, og jeg mener, at det er det, der er gået galt.

Så den politik I førte, da I havde regeringsmagten fra 2011 til 2015, var simpelthen ikke socialt balanceret nok?

– Nej, det var den ikke. Det er helt åbenlyst. Det, at vi for eksempel ikke kunne rette op på dagpengene, mener jeg, er et eklatant eksempel på, at vi ikke kunne levere, siger hun og tilføjer:

– Det er en sorg for Socialdemokratiet i en krisetid ikke at kunne levere på, at store lønmodtagergrupper får den tryghed, de fortjener.

”Filmen knækker”

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil er det vigtigste efter en finanskrise at finde balancen mellem ”galoperende markedskræfter på den ene side” og ”social retfærdighed på den anden”.

– Hvis kun det ene ben virker, så knækker filmen. Det gjorde den med finanskrisen, og det betyder fundamentalt set, at uligheden og utrygheden stiger, siger hun og påpeger, at det har været en stor udfordring for socialdemokratier i hele verden at magte at forklare finanskrisens implikationer.

– Hvis man kigger ud i Europa, så ser man at socialdemokratierne klapper sammen, siger hun med henvisning til ugens parlamentsvalg i Holland, hvor det socialdemokratiske regeringsparti gik fra 38 til ni mandater.

– Det, der går galt – hvis man skal skære det over en kam, og som i øvrigt også kunne ses med valget i USA – er, at man ikke har været i stand til at formulere, hvad der gik galt med finanskrisen. Man har ikke taget alvorligt nok, at det handler om social uretfærdighed.

Så I har i dag en anden politik, når det gælder social retfærdighed, end I havde for to år siden?

– Ja, det mener jeg faktisk, at vi har, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det er ifølge hende også svaret på, at det går godt for Socialdemokratiet i Danmark, hvis man sammenligner med socialdemokraterne rundt om i Europa.

– Jeg tror, vi har haft utrolig svært ved at finde vores ben oven på krisen. Men Mette Frederiksen har sat sig i spidsen for et projekt, der er anderledes på den måde, at hun – og vi – nu har set, at der ikke er blevet ryddet op efter krisen.

Se hele programmet søndag aften klokken 21.30 eller online her.