Pernille Rosenkrantz-Theil vil skrotte udskældt fraværsregel på landets gymnasier

Ministeren vil lade gymnasierne være med til at beslutte, hvordan fravær registreres.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil gøre op med den regel, der betyder, at elever på landets gymnasiale uddannelser automatisk får fravær for hele timen, hvis de kommer for sent. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Det skal være slut med, at elever får fravær for en hel undervisningstime på landets gymnasiale uddannelser, hvis de kommer et par minutter for sent, fordi bussen er forsinket, eller kæden er hoppet af cyklen.

Det mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der vil afskaffe en udskældt del af bekendtgørelsen om at nedbringe fraværet på landets gymnasiale uddannelser, der trådte i kraft sidste efterår.

Bekendtgørelsen har det sidste år betydet, at lærerne i begyndelsen af hver time skal registrere, om eleverne er til stede. Er de ikke det, får de fravær for hele timen.

- Jeg er overbevist om, at landets gymnasielærere er fuldt i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, der sammen med 300 andre elever er kommet for sent med de samme busser, og hvornår der tale om en elev, som er lidt sløv i optrækket, siger ministeren, der derfor vil lade det være lettere for uddannelsesinstitutionerne selv at beslutte, hvordan man vil føre fravær.

Dialog med lærere, elever og rektorer om nye regler

Den nye regel blev indført af den tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) som en del af en større fraværspakke, efter en stikprøveundersøgelse viste, at eleverne på nogle gymnasier i gennemsnit var fraværende i op til en femtedel af undervisningen.

Men det skal altså ikke være op til politikerne på Christiansborg at bestemme, hvordan fraværet skal registreres de enkelte steder, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Den her type af bekendtgørelser får en masse lærere til at sidde og registrere alt muligt på en helt bestemt måde i stedet for at koncentrere sig om det, de egentlig skal; nemlig at undervise, siger hun.

I løbet af de næste par uger vil hun invitere både rektorer, lærere og elever med til diskussioner om, hvordan et nyt fraværssystem kan skrues sammen:

- Jeg synes, at vi skal have nogle regler, som er nemme at administrere – altså de centralt fastlagte regler. Og så synes jeg, at resten skal administreres af skolerne selv, så de selv finder ud af, hvad der fungerer bedst, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Derfor er det også for tidligt at sige, hvornår eleverne og lærerne på gymnasierne kommer til at opleve en forandring. Men ministeren vurderer, at ”der går nogle uger eller måske et par måneder” før, at grundlaget er på plads.

DF: Det sender et forkert signal til eleverne

Hos Dansk Folkeparti er man ærgerlig over, at bekendtgørelsen bliver ændret igen, fordi det fjerner incitamentet til at komme til tiden, siger partiets gymnasieordfører Marie Kraup.

- Det sender jo et signal til eleverne om, at det er lige meget, om de kommer for sent.

Hun synes ikke, at det gør nogen forskel, hvad årsagen er til, at man kommer for sent til undervisningen.

Marie Krarup er gymnasieordfører for Dansk Folkeparti. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

- Det er jo en registrering af, om man er der eller ej. Så hvis man ikke er kommet til tiden, fordi ens cykel er punkteret, så er det rimeligt, at det bliver noteret. Selvfølgelig er det det. Det er jo for at få et overblik over det, at man skal have fraværsregistrering.

SF bakker op om en afskaffelse

Hos regeringens støtteparti SF er de enige i, at reglerne er for rigide, som de er i dag, og derfor vil de også gerne have den del af bekendtgørelsen fjernet.

- Skolerne skal hellere selv finde ud af de her ting, og det kunne de sagtens før, siger partiets gymnasieordfører Astrid Carøe.

Hun understreger, at det er vigtigt, at eleverne kommer til tiden, men at der bør skelnes mellem, hvad årsagen er, inden eleverne automatisk får fravær.

- Vi vil gerne nedbringe fraværet. Men det vigtigste er, at vi bruger fraværet til at sikre, at eleverne trives og til at se de elever, der måske ikke trives så godt på gymnasierne, siger Astrid Carøe.

Gymnasium: Selvfølgelig skal de komme til tiden

På Gladsaxe Gymnasium har hverken rektor eller eleverne været begejstrede for fraværsreglen.

- Selvfølgelig skal de (red. eleverne) komme til tiden, og det gør de også i langt de fleste tilfælde. Men en gang i mellem kommer de lidt senere, og så er der som regel en grund til, at de kommer lidt senere. Det kan man ikke tage hensyn til med den bekendtgørelse, vi har lige nu, siger Eva K. Steensen, der er rektor på gymnasiet.

Tidligere fik eleverne på gymnasiet fravær for halvdelen af en lektion, hvis de kom for sent. Ifølge Marie Rodian Arleth, der går i 3. G og er formand for gymnasiets elevråd, har reglen påvirket de forkerte elever.

- De, der alligevel ikke ville dukke op til undervisningen, bliver ikke påvirket af de her fraværsregler, men de, som bliver påvirket, er dem, der kommer fem minutter for sent, siger hun.

Opdateret med video.