Pernille Skipper tordner mod partifæller: Sjældent hørt udtalelser så langt fra virkeligheden

Ruslands krig har gjort det sværere at se et alternativ til Nato, mener tidligere politisk ordfører fra Enhedslisten.

Pernille Skipper var politisk ordfører og dermed Enhedslistens frontfigur fra 2016 til 2021. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Krigen i Ukraine har fået interne uenigheder i Enhedslisten til at blusse op til overfladen.

Nu stempler partiets tidligere frontfigur, Pernille Skipper, ind i debatten. Det sker med en opsang til de partifæller, der ikke har været klare i deres opbakning til Ukraine.

- Det er fuldstændig i strid med Enhedslistens politik, siger hun i et interview med P1Morgen.

Det er to politikere fra den gamle generation i partiet, der har udløst balladen.

Først rettede Christian Juhl, der er medlem af Udenrigsudvalget i Folketinget, i et interview med Jyllands-Posten en kritik af Ukraine for den måde, som russiske mindretal i Ukraine var blevet behandlet på.

- Ukraine har ført en ikkehensigtsmæssigt mindretalspolitik i den østlige del. Der har russerne fisket i rørt vande, sagde han.

Siden kom Mikael Hertoft på banen. Han er medlem af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse og talsperson for partiets Internationale Udvalg.

- Der skal to til at føre krig, udtalte han til Jyllands-Posten og sagde, at den ukrainske side også havde et ansvar for konflikten.

Han sagde også, at han ikke vidste, om Ukraine var en nationalstat.

- Jeg har ikke den opfattelse, at nationalgrænser er evige og uforanderlige, sagde han.

Mikael Hertoft er cand.mag i russisk og Øststatskundskab. Han forsøgte uden held at blive valgt til Borgerrepræsentationen i København ved kommunalvalget sidste år. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

'Det her er en forfærdelig invasion'

Og det er udtalelser, der har fået ledelsen i Enhedslisten til at fare i flint. Og efter nogle dage, hvor partitoppen mest har brugt sociale medier til at banke Juhl og Hertoft på plads, deltog Pernille Skipper i dag i interview i både P1 Morgen og P1's politiske magasin Slotsholmen.

Mikael Hertoft er citeret for at sige, at der skal to til at føre krig, og at han ikke rigtig ved, om Ukraine er en nationalstat. Kan han så godt sidde i hovedbestyrelsen i Enhedslisten?

- Det er ikke op til mig at bestemme. Det er op til vores medlemmer.

Hvad synes du?

- Jeg har sjældent hørt udtalelser, som er så langt fra skiven og langt fra virkeligheden som dem. Det er ikke bare forkert, det er noget, der minder om victim blaming.

- Jeg kan sige fuldstændig utvetydigt, at det her er en forfærdelig invasion. Det er alene Putins ansvar, og vi står 100 procent bag det ukrainske folks ret til at forsvare sig i den her situation.

Hvor udbredt er holdningen i Enhedslisten om, at ukrainerne på et eller andet niveau selv har et ansvar for det, der er sket?

- Jeg håber, den er meget, meget lille. Jeg har ikke mødt andre end de to, I lige har citeret. Tværtimod har der været store frustrationer i vores parti over de udtalelser, siger hun.

Hør dagens udgave af Slotsholmen her:

Rykker tættere på Nato

Pernille Skipper blev i de to interviews også spurgt ind til partiets syn på medlemsskab af Nato.

I partiets principprogram står der:

"Vi bekæmper militarismen og arbejder for dansk udmeldelse af Nato".

Det er ifølge Pernille Skipper stadig partiets politik, men det er ikke noget, der skal ske lige med det samme.

- Det er ikke nogen tvivl om, at det ikke vil give nogen mening at melde sig ud af Nato i morgen med den situation, vi er i lige nu og uden at have et alternativ.

Så lige nu er det godt, at Danmark er medlem af Nato?

- Det får du mig nok ikke til at tage i min mund, for jeg vil insistere på at være meget kritisk over for både Natos historie og det fokus som krigsoptrappende organisation, Nato har.

Når du ser på det, som Rusland har gang i lige nu, er det så godt, at Nato findes?

- Det er svært at sige. Det er det jo. Man kan godt analysere sig frem til at alle mulige årsager til, hvorfor vi er endt, hvor vi er. Der er ikke nogen tvivl om, at det ikke vil give sig mening at melde sig ud at Nato nu. Der skal være et alternativ, siger Skipper.

Alternativet til Nato rykker længere væk

Hun erkender, at alternativet til Nato bliver sværere at se.

- Det er i hvert fald klart, det er blevet mere urealistisk, efter Putins soldater rykkede ind i Ukraine. Det at skabe et alternativ er rykket længere væk, det er man nødt til at indse.

- En af grundene til, at det ikke har været et fatamorgana, er, at Sverige og Finland har stået uden for Nato, men der begynder diskussionerne også at komme. Så det er kommet længere væk at skabe et alternativ, men jeg vil ikke hoppe på, at den kritik, vi har af Nato, skal fordufte som et dug for solen. Så sort-hvid er verden ikke.

Står Enhedslisten ikke over for et valg? Enten er Danmark med i den nuværende Nato, eller er man ikke med i noget?

- Den situation, vi står i, har skabt nogle diskussioner verden over, også på venstrefløjen i Danmark og hele Europa. Det bliver taget diskussioner, der ikke har været taget før. Det er kun klogt, at når der sker verdensforandrende begivenheder, så begynder man også at tænke over tingene.

- Det, jeg ikke ikke kan leve med, er, at vi skal have en diskussion, hvor enten er alt, hvad Nato har gjort indtil nu fantatisk, eller også skal man ville ud i morgen. Der findes en mellemvej, siger Pernille Skipper til Slotsholmen.