Pernille Skipper ville vælte Helle Thorning på dagpengesagen

Under en ophedet diskussion i Enhedslistens folketingsgruppe i 2013 anbefalede partiets nuværende leder at vælte SRSF-regeringen.

Pernille Skipper talte i 2013 for, at Enhedslisten skulle vælte Helle Thorning-Schmidts regering.

Det skulle have været SRSF-regeringens endeligt.

Regeringen havde smidt den ene redningskrans efter den anden ud til de tusinder af danskere, som risikerede at miste retten til dagpenge, men for støttepartiet Enhedslisten var det langt fra godt nok.

I maj 2013 var partiets daværende næstformand i folketingsgruppen og nuværende politiske ordfører, Pernille Skipper, derfor klar til at vælte regeringen. Det fremgår af en ny bog om Enhedslisten af den norske forfatter Fredrik V. Sand med titlen ”Den danske suksessen Enhedslisten”.

Pernille Skipper bekræfter i dag forløbet.

- Der var en meget højspændt politisk situation, hvor vi i Enhedslisten faktisk diskuterede, om vi skulle fravige vores hidtidige linje og aktivt gå ind og sige til den socialdemokratisk ledede regering med Radikale og SF, at hvis I ikke finder en redningsplanke, så vælter vi jer aktivt.

- Det var en diskussion, vi havde, og jeg talte også for det personligt, ja. Fordi der var så mange mennesker, der var i så udsat en situation, siger Pernille Skipper til DR Nyheder.

Dong-sagen

Det drastiske skridt om aktivt at vælte regeringen tog Enhedslisten som bekendt aldrig.

SRSF-regeringen kom i maj 2013 med endnu en redningskrans til de personer, som stod til at falde ud af dagpengesystemet, i form af en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

Enhedslisten accepterede løsningen, hvilket Pernille Skipper var enig i.

To år senere var Enhedslisten atter klar til at vælte regeringen. Det var i forbindelse med salget af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs, og Enhedslisten var stærkt utilfredse med, at daværende finansminister Bjarne Corydon (S) ikke ville give Folketinget indblik i sagsdokumenterne.

Helle Thorning-Schmidt nåede imidlertid at udskrive folketingsvalg i slutningen af maj måned 2015, og der kom aldrig noget mistillidsvotum.

Pernille Skipper, var det en fejl, at I aldrig væltede Thorning-regeringen?

- Jeg mener ikke, man kan sige, at det var en fejl. I 2011, da Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon blev valgt, var det på et slogan om, at man ville velfærd fremfor skattelettelser. Vi kunne ikke have forudset, at det ville blive så slemt, siger Pernille Skipper.

Hun og resten af Enhedslisten skal på partiets årsmøde i weekenden diskutere en ny parlamentarisk strategi. Det skal blandt andet debatteres, om partiet som noget nyt skal begynde at stille krav til regeringsgrundlag og arbejde med såkaldte røde linjer, hvis flertallet skifter efter et valg.

Voldsomme konsekvenser

Debatten er en direkte konsekvens af de fire år som støtteparti for Helle Thorning-Schmidts skiftende regeringer.

- Det er med de erfaringer i bagagen, at vi bliver nødt til at forberede os på, hvad vi skal gøre, hvis det sker igen. Og der er spørgsmålet, om vi så ikke skal sige til Socialdemokratiet, at hvis det er den form for politik, som I vil føre en gang til, så skal I måske finde et andet parlamentarisk grundlag, siger Pernille Skipper.

- Det kunne vi ikke vide dengang, og jeg tror, at rigtig mange var overraskede. Men hvis det sker igen, så skal vi være forberedte, siger hun.

Så det handler om, at I vil holde Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen i kortere snor end I formåede med Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon?

- Det handler om at åbne op for værktøjskassen, for at bruge et lidt fortærsket udtryk. Men også om at give os selv muligheden for at drage nogle mere voldsomme konsekvenser, hvis en kommende socialdemokratisk ledet regering faktisk har tænkt sig at føre en lignende politik.

S vil ikke lade sig drive rundt i manegen

Risikerer I ikke bare at lave en masse larm, som ikke fører til noget – ligesom under Helle Thorning?

- Det her er faktisk et forsøg på at sige, at under Thorning fik vi en masse gode ting, og vi stemte ikke for en eneste af ulighedsskabende reformer. Vi knoklede og kæmpede imod dem.

- Men vi må også forberede os, eller i hvert fald tænke os godt om, og sige, at hvis det sker en gang til, at vi får en regering, der er så langt fra os på nogle kernespørgsmål, så er det ikke sikkert, at vi skal blive siddende som parlamentarisk grundlag, men at vi aktivt skal gå ind og trække tæppet, siger Pernille Skipper.

I Socialdemokratiet giver politisk ordfører, Nicolai Wammen, ikke meget for den interne debat i Enhedslisten.

- Det er mærkeligt, at man her to år før et folketingsvalg bruger mange kræfter på at diskutere, hvad der måtte ske, hvis der kommer et nyt flertal. Det ville være mere fornuftigt, at man brugte sine kræfter på at sikre, at der bliver mulighed for en ny regering efter næste valg, siger Nicolai Wammen.

- Jeg mener ikke, at vi har taget nogen partier for givet. En socialdemokratisk ledet regering vil gerne tale med alle, men vi kommer ikke til at lade os drive rundt i manegen. Det vil gælde for Enhedslisten, og det vil gælde for alle øvrige partier i Folketinget.

Rettet klokken 17.15: I den oprindelige version af artiklen stod der, at Pernille Skipper ærgrede sig over, at Enhedslisten accepterede den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som ​SRSF-regeringen kom med i maj 2013 til de personer, som stod til at falde ud af dagpengesystemet. Den information stammer fra bogen ”Den danske suksessen Enhedslisten”. Men Pernille Skipper har efterfølgende oplyst DR Nyheder, at hun var enig i partiets beslutning.