Pernille Vermund stopper som formand i løbet af i år: 'Vi må se, hvem der melder sig på banen'

Det bliver meget svært for Nye Borgerlige, når Pernille Vermund ikke længere er formand, vurderer DR's politiske korrespondent.

Pernille Vermunds formandstid er snart slut. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Nye Borgerlige har kun haft én formand i partiets lidt mere end syv år lange levetid: Pernille Vermund.

Men når året er omme, er den tid forbi.

Pernille Vermund har nemlig besluttet, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg, og derfor mener hun, at Nye Borgerlige skal vælge ny formand allerede i år.

Det skriver hun i en mail til partiets medlemmer, hvor hun oplyser, at der skal vælges ny formand enten på partiets årsmøde sidst i oktober eller på et ekstraordinært årsmøde inden da, hvis partiets hovedbestyrelse indkalder til sådan et.

Til DR siger hun, at hun mener, det er en naturlig beslutning at gå af nu, når hun har besluttet sig for ikke at blive i politik efter næste valg.

- Der er ikke noget vildt dramatisk i det, andet end at vi har en ny valgperiode, og der er dannet en ny regering, som på alle måder har gjort noget andet end det, som i hvert fald Venstre lovede op til valget.

- Den regering skal vi forholde os til i Nye Borgerlige, og jeg synes, det mest rimelige er, at den person der skal stå i spidsen for det, bliver valgt allerede nu.

Anbefaler ikke nogen

Nye Borgerlige gik en smule frem ved det seneste folketingsvalg og fik 3,7 procent af stemmerne, hvilket kastede seks mandater af sig.

Et af de seks folketingsmedlemmer, Mette Thiesen, har dog allerede forladt partiet og er blevet løsgænger efter kontroverser internt i partiet, der blandt andet kulminerede til partiets valgfest, hvor Thiesens kæreste ifølge Nye Borgerlige overfaldt en ansat i partiet.

Selvom valgresultatet var en lille fremgang i forhold til det seneste valg, var det dog også et skuffende resultat, da partiet undervejs i valgperioden havde langt højere meningsmålinger, hvor de flere gange blev målt til at få opbakning fra mere end ni procent af vælgerne.

Stopper du som konsekvens af, at I ikke fik et godt valg?

- Nej, det gør jeg ikke. Vi gik frem i modsætning til mange andre partier. Jeg havde da gerne set, at vi var gået endnu mere frem, men der var hård konkurrence med mange partier, også partier der ligger tæt på Nye Borgerlige. Så at vi fik fremgang, var positivt, siger hun.

Det bliver altså enten på partiets årsmøde sidst i oktober eller på et ekstraordinært årsmøde inden da, at en ny formand for partiet skal vælges. Men hvem det skal være, vil Vermund ikke selv pege på.

- Jeg anbefaler ikke nogen. Alle medlemmer kan stille op som formand, og vi må se, hvem der melder sig på banen. Om der er nogen, der har mod på og lyst til at bære faklen videre. Det er et stort ansvar og en stor opgave.

- Jeg tror, vi har flere kandidater, der kan løfte den opgave med forskellige profiler og derfor også forskellige fordele og ulemper. Jeg kommer til at bakke op om den formand, som partiet vælger, siger hun.

Kan blive svært for Nye Borgerlige

Der er altså endnu ingen, der har meldt sig på banen som mulige afløsere for Pernille Vermund i Nye Borgerlige. Men ser man på partiets folketingsgruppe, er der et navn, der ifølge DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, springer i øjnene.

- Et oplagt bud kunne være Lars Boje Mathiesen, som er en af de mere markante. Han har været med fra starten og har den politiske erfaring, som jo er vigtig for en partiformand. Men vi ved jo ikke, om han vil, eller hvem partiet vil pege på, siger hun.

Et bud på en formandskandidat i Nye Borgerlige kunne være Lars Boje Mathiesen, der her flankerer Pernille Vermund under regeringsforhandlingerne efter valget. Men ingen har endnu meldt sig. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Christine Cordsen forudser, at det kan blive en svær periode for Nye Borgerlige, når Pernille Vermund ikke længere er formand.

- Jeg tror, det bliver meget svært for Nye Borgerlige. For det har været meget lig med Pernille Vermund. Hun har tegnet partiet fuldstændig og er den mest markante figur i Nye Borgerlige.

- Samtidig er der en meget hårdere konkurrence om de samme vælgere fra både Dansk Folkeparti, som godt kan stå til fornyet fremgang, efter Morten Messerschmidt er ude af de sager, han har kæmpet med, og også fra det nye parti Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen, lyder det fra den politiske korrespondent.

Det er nu op til partiets hovedbestyrelse, om Vermund først skal skiftes ud til efteråret, hvor Nye Borgerlige efter planen har årsmøde, eller om der skal indkaldes til et møde tidligere, hvor man kan vælge ny formand.

Men Vermund ser gerne, at man får det gjort tidligt.

- Det skal være op til hovedbestyrelsen at tage den beslutning. Men jeg synes, der vil være en fordel ved at man gør det før mødet i oktober, så en ny formand kan træde ind i rollen og bygge partiet op, siger hun.