PET-Kommission for længe om arbejdet

På ottende år sidder en særlig kommission og gransker, om Politiets Efterretningstjeneste (PET) fortsatte med at registrere folk alene på baggrund af lovlig politisk virksomhed efter 1968. Det blokerer for ny lovgivning mener flere politikere.

PET's hovedsæde ligger på Klausdalsbrovej i Søborg. Flere politikere mener nu, at undersøgelsen tager alt for lang tid. (© DR)

Siden 1999 har en kommission arbejdet med at afdække om, Politiets Efterretningstjeneste (PET)efter 1968 fortsat registrerede personer alene på baggrund af deres lovlige politiske aktiviteter.

Ifølge en regeringserklæring skulle den praksis ellers ophøre på det tidspunkt.

Kommissionen blev nedsat af daværende justitsminister Frank Jensen på bagrund af mistanker om, at registreringen fortsatte.

Men arbejdet i kommissionen blokerer for at et andet udvalg kan færdiggøre sine overvejelser om en ny lov for PET´s virksomhed og adgangen til at se, hvad der registreres. Og det generer flere politikere.

ProblematiskSocialdemokratiets retsordfører Morten Bødskov kalder det meget problematisk.

- Det kan blive helt kafkask, at man skal forsvare sig mod ting, man ikke anede var registreret. Det hører ikke et moderne demokrati til, siger Morten Bødskov til Politiken.

Og SF´s Anne Baastrup forstår ikke, hvorfor nye regler skal afvente kommissionens rapport.

- Dens arbejde er jo udelukkende bagudrettet. Hvad er det, der forhindrer ny lovgivning, spørger hun.

Rigtigt at venteMen justitsminister Lene Espersen mener, at det er helt rigtigt at vente på arbejdet.

- Og det var der da også enighed om mellem udvalget og den daværende justitsminister, siger Lene Espersen.

PET-Kommissionens formand, landsdommer Leif Aamand siger, at arbejdet ventes færdigt indenfor et år - men erkender, at det har han sagt før.

- Det viser sig, at der hele tiden kommer nyt til, siger han til Politiken.

Selv ude om detVenstres retspolitiske ordfører Birthe Rønn Hornbech siger, at oppositionspartierne - som jo altså i sin tid var med til at nedsætte kommissionen - selv er ude om det.

- De har selv formuleret kommissoriet for kommissionens arbejde. Så må de acceptere, at det tager den tid, det tager at lave arbejdet. Og ellers må de jo vedtage en lov om, at arbejdet nu er færdigt, siger Birthe Rønn Hornbech.

Hverken Venstre eller Det konservative Folkeparti støttede i sin tid, at der blev nedsat en kommision.

Facebook
Twitter