PET og Skat samarbejdede ulovligt i over ti år

Det er uvist, hvor mange gange PET og Skat ulovligt har udvekslet oplysninger om flypassagerer.

PET og Skat havde ulovligt samarbejde i mindst ti år. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Da Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Skat i august sidste år afbrød samarbejdet om udveksling af flypassagerers oplysninger på grund af "usikkerhed om hjemmelsgrundlaget", skete det i kølvandet på mindst ti års samarbejde på området.

Det fremgår af en række svar til Folketinget fra justitsminister Søren Pind (V).

Præcis hvor længe samarbejdet stod på, fremgår ikke af besvarelsen.

Der gives heller ikke svar på, hvor ofte flypassagerernes oplysninger er vandret fra Skats arkiver og over til Politiets Efterretningstjeneste.

Det fremgår dog, at det var Skat, der sidste år huggede bremsen i overfor ordningen, der nu står til at blive lovliggjort gennem et lovforslag fra regeringen.

"Efter dialog med PET", som det hedder i besvarelsen, blev ordningen på Skats foranledning droppet, og herefter informerede PET selv Justitsministeriet.

Det fremgår desuden af svarene, at udvekslingen spillede en "meget væsentlig rolle" i opklaringen af terrorsagen fra Glasvej, hvor to personer blev idømt henholdsvis otte og 12 års fængsel.

Men hvad oplysningerne i øvrigt har givet af gevinst, når det gælder opklaring af forbrydelser, holder PET for sig selv af hensyn til efterretningstjenestens arbejdsmetoder, som det hedder i besvarelsen.

Søren Pind understreger desuden, at han ikke ser retssikkerhedsmæssige problemer i at lovliggøre det omstridte samarbejde.

/ritzau/