PET: Sass kunne ikke godkendes til politiet

PET ville ikke have sikkerhedsgodkendt Henrik Sass Larsen, hvis han skulle ansættes i politiet.

PET ville ikke have sikkerhedsgodkendt Henrik Sass Larsen, hvis han skulle ansættes i politiet. (© DR)

I efteråret sidste år måtte socialdemokraten Henrik Sass Larsen opgive sine ministerdrømme på grund af en kontakt til en rocker i Køge.

Men det var ikke på grund af en sikkerhedsgodkendelse fra Politiets Efterretningstjeneste PET, som ene og alene kan sikkerhedsgodkende personer, der skal arbejde inden for politiet.

Det fastslår PET-chef Jakob Scharf i en offentlig redegørelse, som Justitsministeriet har bedt efterretningstjenesten om at lave.

Samtidig slår PET-chefen dog fast, at Henrik Sass Larsen med sine bekendtskaber i rockermiljøet ikke ville opnå sikkerhedsgodkendelse, hvis han søgte om en plads i politiet.

- Det bemærkes imidlertid samtidig, at de oplysninger vedrørende Henrik Sass Larsen, som omtales nedenfor, som udgangspunkt ville have ført til afslagsikkerhedsgodkendelse, hvis der havde været tale om en ansat i politiet eller en person, der skulle udføre arbejde for politiet, skriver Jakob Scharf i redegørelsen.

En rutinemæssig orientering

Det fremgår desuden i PET-redegørelsen, at da efterretningstjenesten videregav oplysningerne om Henrik Sass Larsens kontakt til en rocker i Køge, var det som led i efterretningstjenestens "underretningsforpligtelse i forhold til Justitsministeriet".

Redegørelsen er lavet på anmodning af Justitsministeriet, fordi Sass Larsen har klaget til ombudsmanden over, blandt andet at han ikke er blevet indkaldt til en forebyggende samtale, hvor man gjorde ham klart, at han var i dårligt selskab.

Til det svarer Jakob Scharf, at PET ikke har fundet grundlag for at foretage en sådan samtale med Henrik Sass Larsen, fordi oplysningerne om hans rockerkontakt ikke var led i en PET-efterforskning.

Oplysningerne kom derimod fra en verserende efterforskning hos det almindelige politi mod fremtrædende personer i rockermiljøet, og en forebyggende samtale ville kunne skade efterforskningen, mener Jakob Scharf.

- Politiets efterretningstjeneste anser sig ikke for at være forpligtet til at gennemføre sådanne samtaler, medmindre samtalen vil være den eneste måde, hvorpå en konkret trussel mod statens sikkerhed kunne afværges, skriver PET-chefen.

Over for Ritzau oplyser Henrik Sass Larsen, at han har set redegørelsen, men ikke vil kommentere den, før ombudsmanden har taget stilling den.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk