Peter er minkavler og fik ulovlig besked af politiet: Hvis ikke jeg selv afliver dyrene, kommer politiet og gør det

Minkavler fra Brande kan være blandt dem, der blev udsat for politiets ulovlige telefon-manual.

- Det var her jeg gik, da jeg fik opkaldet.

Peter Bech-Hansen viser rundt på sin minkfarm ved Brande i Vestjylland.

De aflange staldbygninger står nu tomme. Minkene er blevet aflivet. Den vestjyske landmand er angiveligt blandt de otte, der blev ringet op af politiet.

Og i den forbindelse blev vejledt på baggrund af en fejlagtig og ulovlig formulering i politiets manual til betjentene - de såkaldte actioncards.

Her fik minkavlerne besked om, at myndighederne ville tømme besætningen, hvis ikke minkavlerne selv gjorde det frivilligt forinden.

- Han præsenterer sig, høfligt og pænt, fra politiet. Han ringede, fordi regeringen havde besluttet at minkene skulle slås ned, husker Peter Bech-Hansen.

- Han siger så, at hvis jeg ikke selv er færdig med at tømme farmen den 16. november, så kommer de og gør det for mig.

Udsat for ulovlig instruks

Det er blandt andet på den baggrund, at Peter Bech-Hansen mener, at han er blandt de otte, der er blevet udsat for den lovstridige instruks.

Under et samråd i dag i Folketingets Retsudvalg gentog justitsminister Nick Hækkerup (S), at otte minkavlere er blevet ringet op og har fået det opsigtsvækkende budskab.

Han oplyste også, at minkavlerne efterfølgende blev ringet op igen med beskeden om, at det første opkald var en fejl.

Nick Hækkerup kritiserede efter samrådet politiet for at lave det ulovlige action card, når de godt vidste, der manglede lovhjemmel.

- Selv om man tror at der kommer lovhjemmel, så må man jo ikke agere som om, at der var lovhjemmel. Og det har Rigspolitiet også beklaget.

Minkavler undrede sig

Mellem minkburene i Brande undrede Peter Bech-Hansen sig dengang højlydt til politibetjenten i den ende af røret over det, han fik at vide.

- Kan det være rigtigt, at I på den måde ringer og truer mig med, at jeg skal aflive mine mink, spørger jeg. Der blev svaret, at det havde regeringen besluttet. Det var bare sådan det var, husker han.

Dagen efter besluttede minkavleren, at han ville have papir på, at han skulle aflive sine mink.

De var på daværende tidspunkt usmittede og udenfor de zoner, hvor myndighederne med loven i hånden kunne kræve dem aflivet, fortæller han.

Derfor ringede han til både politiet, Fødevarestyrelsen samt var i kontakt med den Nationale Operative Stab (NOST).

- Men jeg hørte aldrig noget. Det papir kom aldrig.

Satte fart på aflivninger

Han fortæller, at opringningen var medvirkende til, at han satte mere fart på aflivningerne på bedriften.

Senere ringede Fødevarestyrelsen og oplyste ham om, at hans ene af to minkfarme nu lå inden for en smittezone. Det betød, at der ikke herskede tvivl om, at besætningerne skulle fjernes.

- Så slog vi de sidste avlshanner ihjel der. Simpelthen.

Under dagens samråd i Folketingets Retsudvalg kom det frem, at alle minkavlere, der blev ringet op på baggrund af de fejlagtige actioncards, senere blev ringet op igen og fejlen rettet.

Ifølge Peter Bech-Hansen er han aldrig blevet ringet op med en efterfølgende undskyldning.

- Det har været hårdt undervejs. Og det er stadig hårdt, fortæller han.

DR Nyheder har spurgt Rigspolitiet om de kan bekræfte forløbet og svare på, hvorfor Peter Bech-Hansen ikke har fået en undskyldning. Rigspolitiet har ikke svaret.

DR har ligeledes spurgt Fødevarestyrelsen og Forsvaret, der er en del af den Nationale Operative Stab, om deres version af forløbet, De er endnu ikke vendt retur med et svar.