Peter Skaarup forlader Dansk Folkeparti: Vil være kandidat i Inger Støjbergs nye parti

I protest mod Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard dropper Peter Skaarup nu DF og melder sig til tjeneste hos Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Arkivfoto: Peter Skaarup på Christiansborg. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Efter 27 år i Dansk Folkeparti er det slut for en af partiets helt store profiler.

- Jeg har truffet den beslutning nu, at jeg melder mig ud af Dansk Folkeparti, siger Peter Skaarup til DR Nyheder.

Manglende tillid til Morten Messerschmidts ledelse og den fortsatte uro i Dansk Folkeparti får nu gruppeformand Peter Skaarup til at smække med døren til Dansk Folkeparti. Han melder sig i stedet under fanerne som fremtidig folketingskandidat hos Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne.

- Jeg har altid været loyal overfor den formand, der har siddet. Først Pia Kjærsgaard, så Kristian Thulesen Dahl og nu i en kort periode Morten Messerschmidt. Men, der kommer også et tidspunkt, hvor man ikke kan være loyal mere. Og hvis man ikke føler, man kan være loyal mere, så skal man ikke være der. Derfor har jeg truffet den beslutning, at jeg nu melder mig ud af Dansk Folkeparti, siger Peter Skaarup i et interview med DR Nyheder.

Hvad har gjort, at du ikke kan opretholde din loyalitet til Morten Messerschmidt?

- Der er mange ting i det. Da jeg stillede op som gruppeformand støttede Morten Messerschmidt ikke mig. Jeg blev valgt alligevel, men det har været svært, og det er blevet sværere siden dengang. Så skete der det på valgaftenen, at der tydeligvis var møder, jeg ikke skulle være med til. Jeg var ikke en del af de beslutninger, der skulle træffes. Hvorefter både Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt, hængte Kristian Thulesen Dahl ud. Det, synes jeg, var meget beskæmmende, siger Peter Skaarup.

Han henviser til den uro, der foregik for åbent skue den 1. juni, da Kristian Thulesen Dahl ved folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet valgte at blive væk fra Dansk Folkepartis valgfest på Christiansborg. Hans fravær affødte stor kritik fra både Morten Messerschmidt og tidligere partiformand Pia Kjærsgaard. Den kritik var efterfølgende Kristian Thulesen Dahls begrundelse for, at han ikke vil genopstille for DF ved det kommende folketingsvalg. Og Morten Messerschmidts og Pia Kjærsgaards angreb på Kristian Thulesen Dahl er også en medvirkende årsag til, at Peter Skaarup nu har fået nok.

- Som gruppeformand kan jeg ikke længere stå model til, at vi hænger vores beskidte vasketøj ud til alles skue, med det resultat at folk griner af os. Det går simpelthen ikke længere. Og jeg kan ikke have længere, at jeg ikke kan være loyal mod det projekt, der hedder Dansk Folkeparti. Det har jeg brugt det meste af mit liv på at være. Nu synes jeg, at jeg skal finde på noget andet, siger Peter Skaarup.

Med siden stiftelsen

Det er en af Dansk Folkepartis allerstørste profiler gennem flere årtier, som nu er fortid i partiet. Peter Skaarup har været med i Dansk Folkeparti helt fra partiet blev stiftet i 1995, og i de følgende 17 år, hvor Pia Kjærsgaard var formand, var han en del af DF-trojkaen: Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup.

Da Pia Kjærsgaard gik af og overlod formandsposten i DF til Kristian Thulesen Dahl kørte han tæt parløb med Peter Skaarup – med Skaarup som gruppeformand. Posten som gruppeformand fortsatte han med, da Morten Messerschmidt i januar i år overtog formandsposten i DF. Morten Messerschmidt foretrak ellers finansordfører René Christensen til gruppeformandsposten, men blev stemt ned i gruppen, der hellere ville have Peter Skaarup på den post.

- Efter at blandt andet Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard ikke ville have jeg fortsatte som gruppeformand, så har jeg mærket stille og roligt, at det er blevet sværere og sværere og sværere at være gruppeformand. Og til sidst må jeg bare konstatere, at der er så mange ting, som jeg ikke er blandet ind i, som jeg burde være blandet ind i som gruppeformand, som kører uden om mig. Derfor må jeg sige, at det rigtigste er, at jeg tager mit gode tøj og går, siger Peter Skaarup.

DF-gruppe nu halveret

Siden Morten Messerschmidt overtog formandsposten i januar har nu i alt otte DF-folketingsmedlemmer meldt sig ud. Udover Peter Skaarup har Jens Henrik Thulesen Dahl tidligere i dag meldt sig ud af Dansk Folkeparti. Og i februar meldte seks andre DF-folketingsmedlemmer sig ud - alle i protest mod Morten Messerschmidt. Dermed har Dansk Folkeparti kun otte folketingsmedlemmer tilbage ud af de 16, der blev valgt ind ved folketingsvalget i 2019. Da de seks folketingsmedlemmer brød ud af DF i februar – blandt andet Liselott Blixt og Marie Krarup – anklagede de dengang partistifter Pia Kjærsgaard for at have krænket både politikere og ansatte i Dansk Folkeparti verbalt og stå bag decideret voksenmobning.

De tidligere DF’ere, der er hoppet fra, har i meget klare vendinger fortalt hvordan Pia Kjærsgaard har råbt og skreget af folk, der bare har passet deres arbejde. Har du også oplevet det?

- Det har jeg selvfølgelig, siger Peter Skaarup

Hvad synes du om den opførsel?

- Jeg synes, den har været barnagtig. Jeg synes, den har været forkert. Jeg synes ikke, det har været lederskab, der er blevet udvist. Men det er fortid. Nu skal vi videre, og jeg skal videre. Og så tror jeg, det er bedst for Dansk Folkeparti, at jeg ikke er her længere, og at jeg så er et andet sted, siger Peter Skaarup, der nu altså tilslutter sig Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne.

Tilslutter sig Støjberg

- Jeg har altid været meget enig med Inger Støjberg. Jeg har følt et vist værdifællesskab med specielt nogle Venstrefolk og blandt andet Inger Støjberg. Jeg synes faktisk, at hun gør det helt vildt godt. Så jeg fortsætter i politik, hvis vælgerne vel og mærke vil det næste gang, siger Peter Skaarup, der altså går efter at blive folketingskandidat for Danmarksdemokraterne ved det kommende folketingsvalg.

Men det kan virke en lille smule opportunt. Støjberg har jo ikke rigtig lagt noget politik frem, så hvad ved du egentlig om, hvad du går ind til?

- Det ved jeg sådan set ikke ret meget om, udover nogle få ting, der står på Danmarksdemokraternes hjemmeside. Men jeg må også sige, at jeg kender jo Inger Støjberg i gennem rigtig mange år i dansk politik. Og det vigtigste i politik, det er, at man har tillid til dem, der står bag partierne, siger Peter Skaarup.

Støjberg har sagt, at hun er åben over for topskattelettelser. Du har som DF’er jo i årevis talt imod at lette skatten i toppen. Hvor er troværdigheden henne for dig i det spørgsmål?

- Nu må vi jo se, hvad det ender med, der kommer til at stå i programmet for Danmarksdemokraterne. Jeg er åben over for at diskutere det. Jeg mener ikke, at man skal opkræve flere og højere skatter end højest nødvendigt. Særligt i en tid hvor danskerne bliver flået henne i butikken. Varerne er blevet dyrere, benzinen er blevet dyrere. Så skal vi være åbne over for at sænke skatten og afgifterne - i en periode i hvert fald, siger Peter Skaarup.