Pia Kjærsgaard hænger stort dannebrogsflag op i folketingssalen

Det ville da være for trist med en grim, brun baggrund, siger Folketingets formand om sin beslutning.

Pia Kjærsgaard og dannebrog i folketingssalen.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i morgen holder tale ved Folketingets åbning bliver det med et kæmpe dannebrogsflag i baggrunden.

Det store splitflag er netop blevet hængt op i folketingssalen. Dannebrogsflaget erstatter dermed vægtæppet ”Som en rejselysten flåde”, der har hængt på samme plads i næsten 30 år.

Det er Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der er hovedkraften bag det nye flag og dets særdeles fremtrædende placering lige bag hendes egen formandsstol.

- Det hænger perfekt der sammen med de øvrige flag, som vi altid har under åbningen, siger Pia Kjærsgaard.

Foreløbig bliver det dog ikke på permanent basis, men kun i morgen, at det store dannebrogsflag kommer til at hænge i folketingssalen.

Det gamle vægtæppe blev taget ned før sommeren som led i en større renovering af folketingssalen, og derfor kom Pia Kjærsgaard på ideen med at få dannebrog op at hænge til Folketingets åbning.

- Det er en festdag, og kan vi da ikke være sådan grim baggrund bekendt. Nu skal der noget op senere, som vi skal blive enige om i præsidiet, men lige netop på åbningsdagen kan vi da ikke byde folk en brun baggrund. Det ville da være for trist, siger Pia Kjærsgaard.

Hun har tidligere – som formand for Dansk Folkeparti – gjort sig til fortaler for, at dannebrog skulle have en permanent placering i folketingssalen. Det mener hun stadig, men om det lige skal være bag hendes egen formandsstol er hun ikke sikker på.

- Jeg har hele tiden ment, at naturligvis skal vores nationale flag være i folketingssalen. Om det så skal være i form af en fane eller noget andet. Det er egentlig lidt underligt, at vi aldrig har taget rigtig stilling til det. Det er da helt naturligt i et dansk parlament, at dannebrog hænger der, siger Pia Kjærsgaard.

Hvad vil du sige, hvis der er nogen, der mener, at det bliver et for nationalt symbol at have hængende så centralt i folketingssalen?

- Så er det deres problem. Hvordan kan dannebrog blive for nationalt et symbol? Ja, det er et nationalt symbol, men vi befinder os også i en nation, der hedder Danmark. Så jeg kan intet unaturligt se i det her. Tværtimod er det på sin plads, siger Pia Kjærsgaard.

Folketinget åbner officielt i morgen – den første tirsdag i oktober – klokken 12. Efter i morgen tages flaget ned igen.