Pia Kjærsgaard: Jeg har aldrig oplevet noget lignende i mine 33 år i politik

Man kan ikke styre hele butikken med 13 mandater, siger Pia Kjærsgaard (DF) om LA's ultimative krav.

Dansk Folkeparti startede lørdag formiddag den 17. september deres årsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses formanden Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Den tilspidsede situation i blå blok, hvor LA-leder Anders Samuelsen truer med at vælte regeringen, hvis han ikke får en lettelse i topskatten på fem procentpoint hele vejen op, er aldrig set mage.

I hvert fald ikke hvis man spørger tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard, der har været en del af dansk politik i knap 33 år:

- Nu har jeg siddet i snart 33 år på Christiansborg som politiker, og jeg har ikke været ude for sådan et forløb før. Det er dårlig skik at komme med de her ultimative krav.

- Man kan jo ikke styre hele butikken med 13 mandater og tale, som om man har 88 og lige mangler de sidste to. Det duer simpelthen ikke, siger den nuværende folketingsformand med adresse til Samuelsen.

I aftes satte DF-formand Kristian Thulesen Dahl hælene i og sagde endegyldigt fra over for LA-lederen: Der bliver ingen reelle 2025-forhandlinger, før Samuelsen bøjer sig, lød det.

Den melding hilser Pia Kjærsgaard velkommen:

- Jeg tror, at alle helst ser en fornuftig løsning på det her, men man må sige, at tingene er kørt noget op i en spids, og så er det udmærket, at der bliver skåret igennem.

- Men de kan kun selv løse det her. Måske de fire partiledere burde sætte sig ned i stilfærdighed for sig selv og sige til hinanden, at nu gør vi det her uden ultimative krav og finder en fornuftig løsning.

Hvad er det? Er det et valg?

- Det må være op til forhandlingsparterne, men jeg tror, at det ville være godt med en aftale, men uden ultimative krav, og ellers tager vi valget, siger Pia Kjærsgaard.