Det er egentlig ikke meningen, at Pia Kjærsgaard skal være i centrum. Men det kommer hun, søndag den 26. maj, hvor der er valg til Europa-Parlamentet.
Men det er bestemt ikke noget, den tidligere formand for Dansk Folkeparti har planlagt. Hun er heller ikke på valg. Derfor har hun også en stille og rolig start på valgdagen.
- Jeg går altid ned og stemmer på Gentofte Rådhus klokken 12, det er fast tradition. Og ja, så er der egentlig kun at bruge dagen til at forberede sig på aftenen, fortæller den nu 72-årige Pia Kjærsgaard, der har spillet en markant rolle i dansk politik siden midten af 1980'erne.
- Jeg tager ind på Christiansborg ret tidligt og er sammen med vores folk herinde, hvor vi, uanset om det er medgang eller modgang, altid gør en fest ud af en valgdag, fordi det er demokratiets højdag, så det skal man gøre.
Pia Kjærsgaard ved dog godt, at dette ikke bliver nogen stor dag for Dansk Folkeparti. Det parti, hun som udbryder fra Fremskridtspartiet selv var med til at stifte i 1995. Meningsmålingerne har nemlig længe været dårlige:
- Den dag er der ikke så forfærdelig meget at gøre. Der er løbet kørt. Så der må man jo bare vente på aftenen.
Og her bliver humøret ikke bedre hos de medlemmer, der er samlet på Christiansborg. Dansk Folkeparti ender med en tilbagegang på 15,8 procentpoint i forhold til valget i 2014 og ender med 10,8 procent af stemmerne. Og dermed går partiet fra fire medlemmer af Europa-Parlamentet til blot et enkelt, som bliver Peter Kofod.
Partiets mor holder tale
På Christiansborg kan Pia Kjærsgaard også tydeligt mærke, at stemningen blandt partikollegerne langt fra er i top, og derfor vil hun gerne gøre noget for at skabe en lidt bedre stemning. Især fordi formand Kristian Thulesen Dahl ikke er til stede. Så han kan ikke gøre det.
- Og der er ligesom nogen, der må gøre noget, altså prøve at få lidt samling på tropperne. Og der ved jeg jo, at partiet har stor tillid til mig. Der er nogen, der kalder mig partiets mor, og det synes jeg er så positivt, fortæller hun.
- Det er derfor, jeg går på talerstolen – ligesom for at sige ”kom nu, altså”. Jeg vil gerne gøre dem i lidt bedre humør, få dem til at stå sammen og måske også grine lidt.
Det meste af talen er der ingen, som længere husker. Men en del af den vil nok blive husket i mange år frem. Der, hvor hun kommer med et meget præcist bud på, hvorfor valget ser ud til at ende rigtig skidt for Danske Folkeparti.
- Måske er det alle de - hvad er det nu man kalder dem? Klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør man også i Dansk Folkeparti, men det er jo ikke det, vi alene går op i. Jeg tror faktisk måske, det kan være det, der har gjort det. Men fred være med det, fordi man siger ikke imod, hvad den danske befolkning stemmer, befolkningen har altid ret, sådan er det, lyder det fra Pia Kjærsgaard.
Og det er helt bevidst, at hun langer ud efter dem, hun kalder for ’klimatosser’.
- Jamen, jeg er vildt irriteret over det der klimahysteri. Det er jeg, og det har jeg været hele valgkampen. Fordi jeg synes, der er nogle, som er fanatikere, altså Greta Thunberg og ligesindede. Og jeg synes, det er gået langt over stregen. Jeg tror, vi alle kan være enige i, at der sker et eller andet, og at vi skal forberede en god tid i stedet for en dårlig tid, hvad angår klimaet. Og at vi ikke bare kan lade stå til, det tror jeg, vi alle er indforståede med.
- Men alt det, der foregår; at det nærmest er blevet en religion, og folk hidser sig op, og det er hysteri, det kan jeg bare ikke have med at gøre. Og derfor står jeg 100 procent ved, at der er for mange klimatosser, forklarer Pia Kjærsgaard, som først på talerstolen finder på at sige ’klimatosser’.
- Det er sådan et ord, der lige pludselig kommer til mig.
Skaber debat
Allerede i nuet ved Pia Kjærsgaard godt, at talen og især betegnelsen ’klimatosser” vil skabe debat.
- Det kan jeg ligesom mærke. Jeg er meget god til at mærke sådan noget. Men jeg fortryder det ikke. For det har altid været min dagsorden at sætte lidt skub i tingene, at få en debat. Og det må man jo sige. Jeg ved jo godt, at mange af dem ude ved skærmene, alle kommentatorerne, alle klimatosserne, de vil gå på mig. Og det gør de så sandelig også. Der bliver trykt t-shirts, og jeg ved ikke hvad, det er simpelthen grotesk. Simpelthen. Og jeg er i Aftenshowet, og jeg er i Go’aften Danmark og hold da helt op, altså, fortæller hun.
- Men jeg må jo bare sige ”prøv lige at hør”. Fodboldtosser, er det også et forkert ord? Slap nu lige lidt af. Men igen, så ved jeg udmærket godt, at jeg indimellem kommer afsted med at sige nogle ting, som gør, at den får mange takter derudaf. Men jeg kan ikke lade være med, i mit inderste inde, at more mig lidt over det.
Pia Kjærsgaard understreger, at indholdet i talen på ingen måde var forberedt.
- Jeg tænker bare: ”Ej, nu gider jeg altså ikke det der med, at vi ikke må flyve, vi ikke må spise oksekød, vi skal have dårlig samvittighed over det hele.” Det gider jeg bare ikke være med til længere.
To dårlige valg
Selve aftenen ender med, at Pia Kjærsgaard er rigtig ked af det. Først og fremmest fordi Dansk Folkeparti blot får valgt Peter Kofod ind.
- Men jeg fælder ingen tårer. Det gør jeg ikke over politik.
Ti dage senere er der så valg igen. Denne gang til Folketinget. Og igen går det dårligt for Dansk Folkeparti, som går tilbage fra 37 til blot 16 mandater.
- Jamen, det er da en møgdag. Det er chokerende, at vi går så meget tilbage, og igen, jeg har det dårligt med at miste gode kolleger. Men vælgerne har talt, konstaterer Pia Kjærsgaard.
Klip fra programmet 'Lars, Mette og magten', der sendes 29. december 21.20 på DR1.
Men såvel partiet som Pia Kjærsgaard har henover forårets to valg lært en vigtig lektie:
- Vi må ikke ignorere en dagsorden, som ikke lige umiddelbart er vores, men som er vælgernes. Og det gjorde vi denne gang, helt klart. Og det må vi ikke gøre. Efterfølgende har vi også har taget klimadagsordenen til os, og det er vigtigt, og det erkender vi, og det har vi også set i øjnene og gjort – også kigget indad, hvad absolut er vigtigt. Fordi vælgerne altid har ret, sådan er det.
Også selv om mange af dem i Pia Kjærsgaards øjne var ’klimatosser’. En betegnelse, som altid vil have sit eget kapitel, når man kigger tilbage dansk politik anno 2019.
Rettelse: Vi har tidligere i denne artikel skrevet følgende: 'Dansk Folkeparti ender med en tilbagegang på 15,8 procent i forhold til valget i 2014 og ender med 10,8 procent af stemmerne.' Det er nu rettet til det korrekte '15,8 procentpoint' og ikke blot '15,8 procent'. Vi beklager fejlen.