Pia Kjærsgaard: Jeg stopper som Folketingets formand

- Jeg har haft det ærefulde hverv i fire år, og jeg har glædet mig hver dag, skriver hun på Facebook.

Pia Kjærsgaard stopper som Folketingets formand. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når Folketinget igen trækker i arbejdstøjet efter folketingsvalget, så vil det være en ny formand, som skal styre løjerne i salen.

Som ventet stopper Pia Kjærsgaard (DF) nemlig som Folketingets formand, skriver hun på Facebook.

- Tak og farvel til posten som Folketingets Formand. Efter folketingsvalget er der flere, der har spurgt, om jeg fortsætter som Folketingets Formand. Det gør jeg ikke. Magten er skiftet, skriver hun og fortsætter:

- Jeg har haft det ærefulde hverv i fire år, og jeg har glædet mig hver dag. Vi skal alle være stolte af vores velfungerende folkestyre.

Pia Kjærsgaard blev genvalgt ved det netop overståede folketingsvalg, og ser i sit Facebook-opslag frem til at være en del af Dansk Folkepartis gruppe, som gik fra 37 til 16 medlemmer ved valget.

- Der er nok at gå i gang med, skriver hun.

Det var ventet, at Folketinget ville få en ny formand efter valgresultatet, da der skal være et flertal bag formanden.

valgdagen 5. juni ville hun dog ikke forholde sig til, om hun kom til at fortsætte på den magtfulde plads efter valget.

- Jeg kender spillets regler, måske mere end så mange andre. Jeg har det princip, at når der lukkes en dør, så er der en ny, der åbner. Og så bliver jeg forhåbentlig genvalgt og er tilbage i folketingsgruppen og kan give den gas, sagde hun.

En omdiskuteret formand

Pia Kjærsgaard har som formand også været heftigt kritiseret flere gange. Hun har dog stået fast og ikke valgt at bøje sig på noget tidspunkt.

I februar irettesatte hun Enhedslistens Pelle Dragsted, der kaldte et udsagn fra Kenneth Kristensen Berth (DF) for racistisk.

Det fik Pia Kjærsgaard til at gribe ind, og da Pelle Dragsted tog til genmæle, rejste formanden sig fra sin stol.

- Og man diskuterer ikke med formanden. Jeg vil godt have, at det bliver taget til efterretning. Tak, lød ordene fra Pia Kjærsgaard.

Sagen endte efterfølgende med at blive taget op af de forskellige gruppeformænd i Folketinget.

I marts ramte Pia Kjærsgaard netforsiderne på flere internationale medier. De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, havde under en afstemning taget sin baby med i folketingssalen, og det fik Pia Kjærsgaard til at bede en folketingsbetjent om at vise hende ud.

- Det overraskede mig noget, at formanden reagerede på den måde, sagde Mette Abildgaard om episoden.

Pia Kjærsgaard bøjede sig dog ikke en tøddel.

- Det er helt uhørt, at en konservativ gruppeformand tager sin baby med ned til en afstemning i Folketingssalen. Det næste bliver, at der skal ammes, som man også ser nogle steder. Der må jeg sige, at jeg synes, at vi må sige fra

Da DR Nyheder talte med Pia Kjærsgaard på valgaftenen, var det dog ikke de kontroversielle sager, hun hæftede sig ved, når hun skulle se tilbage på de forgangne fire år.

- Jeg har været glad for min post, og jeg synes også, at jeg har fået nogle gode ting igennem, sagde hun og nævnte en større renovering af folketingssalen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk