Pia Kjærsgaard om Thornings farvel: Kunne fornemme hun var på vej væk

Folketingets formand havde på fornemmelsen, at Helle Thorning-Schmidt ville noget andet end dansk politik

Pia Kjærsgaard (DF), Folketingets formand.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er på vej til udlandet, hvor hun skal være direktør for den internationale organisation Save the Children International (Internationalt Red Barnet). Det erfarer DR Nyheder og en stribe andre medier.

Men det har Folketingets formand ikke hørt noget om.

- Jeg har ikke fået noget som helst at vide, men jeg vil da ønske det for hende, for der er ikke nogen tvivl om - det tror jeg nok alle er klar over - at hun gerne har villet. Så jeg håber faktisk for hende, at det lykkes denne gang, siger folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

Hun har i løbet af det sidste halve år samarbejdet med den tidligere statsminister og formand for Socialdemokraterne i Folketingets præsidium. Og det er gået uden problemer, selvom Pia Kjærsgaard har kunnet fornemme, at Thorning stod med et ben ude af døren.

- Vi sidder fem mennesker i præsidiet, og det har vel nok været en fornemmelse, at Helle Thorning gerne ville have noget andet. Og hvis hun har fået det nu, så vil jeg bare ønske hende hjerteligt tillykke og held og lykke på vejen, siger hun.

På spørgsmålet om, hvorvidt Dansk Folkepartis tidligere formand har kunnet mærke, at Thornings hjerte lå et andet sted, lyder svaret:

- Jamen, det, synes jeg ikke, er noget nyt, må jeg stilfærdigt sige. Det tror jeg, det har gjort længe, så jeg håber faktisk oprigtigt for hende, at det lykkes denne gang.

Meget ambitiøs, men...

At sætte nogle ord på Danmarks første kvindelige statsminister ligger ikke lige for.

- Uha. Det ligger efterhånden så langt tilbage, så jeg ikke kan huske det. Et halvt år er lang tid i politik, siger Pia Kjærsgaard.

- Men hvordan vil jeg beskrive hende? Meget ambitiøs, men det gik jo ikke, som hun gerne selv ville have, det skulle gå. Det er klart. Hun tabte valget, og ud fra det tror jeg, at hun, fra den dag hun tabte valget, har søgt andre poster. Det vidste vi jo også godt, og nu ser det så ud til, at hun har fået det, tilføjer hun.

Det er forkert at sige, at Pia Kjærsgaard vil savne Helle Thorning-Schmidt i dansk politik, men det er ifølge Pia Kjærsgaard mærkeligt, at hun forlader tinget.

- Det er lidt underligt, når folk er valgt, for hun er jo folkevalgt og sidder på et mandat, at de så lige pludselig pist er væk. Det har jeg syntes med alle, hvis de lige pludselig gik midt i en periode. Men så kommer der en stedfortræder ind, og vi får en ny i præsidiet. Så går livet videre, siger Pia Kjærsgaard.

Thornings eftermæle ønsker hun ikke at gøre sig til dommer over.

- Det er der masser af kloge kommentatorer, der vil gøre, siger hun.

  • SAVE THE CHILDREN

  • Save the Children arbejder for børns rettigheder verden over. Organisationens mission er at skabe en verden, hvor "alle børn har retten til overlevelse, beskyttelse, udvikling og deltagelse".

  • Organisationens projekter spænder over alt fra nødhjælp og lobbyarbejde til træning af fødselslæger og uddannelse.

  • Save the Children International dækker over 30 medlemsorganisationer, der arbejder i 120 lande.

  • Ifølge organisationen selv havde den over to milliarder dollar i omsætning i 2014 og dens programmer nåede 55 millioner børn.

  • I Danmark havde Red Barnet i 2014 et budget på 467 millioner kroner.

  • Save the Children blev oprettet i 1919 af briten Eglantyne Jebb for at skaffe mad til sultende børn efter Første Verdenskrig.

  • Kilder: Save the Children, Red Barnet