Pia Kjærsgaard om Venstre-drama: Minder om Fremskridtspartiet

Den borgerlige lejr eksisterer ikke lige nu, lyder det fra Dansk Folkepartis tidligere formand.

Uklarheden om Venstres politiske kurs skaber dybe frustrationer i blå blok, som kun er blevet værre efter partiets dramatiske sommergruppemøde i Vestsjælland.

For Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har det været "ubehageligt" at være vidne til skænderierne om, hvorvidt landets største borgerlige parti bør forpligte sig over for resten af blå blok.

- Jeg har det dårligt med det. Jeg synes, det er ærgerligt. Og der er kun en, der glæder sig utrolig meget, og det er statsminister Mette Frederiksen (S). Hun sidder fredeligt og roligt, støttet af de røde partier, sagde DF's tidligere formand Pia Kjærsgaard i går aftes i DR Deadline.

Pia Kjærsgaard er i dag udlændingeordfører og dyrevelfærdsordfører i Dansk Folkeparti. (© (C) DR Nyheder)

Under normale omstændigheder afholder Dansk Folkeparti sig fra at kommentere det interne spil i andre partier, understregede hun.

Men de omstændigheder har ændret sig, fordi uenigheden i Venstre har trukket tæppet væk under den borgerlige lejr.

- Der er ikke nogen borgerlig lejr. Og årsagen er Lars Løkke. Det var jo en melding, der kom under valgkampen, at nu skal man lave en SV-regering støttet af de radikale. Men når det nu ikke blev til noget, så har vi stadig ikke hørt fra ham, at han som oppositionsleder vil lægge en taktik, der skal samle et blåt flertal.

For Pia Kjærsgaard minder skænderierne i Venstre om det parti, hun forlod for at stifte Dansk Folkeparti i 1995.

- Det minder mig faktisk lidt om Fremskridtspartiet, hvor folk skændtes og sagde, at nu skal vi også diskutere politik. Men der kommer ikke politik ud af det, og folk modarbejder hinanden. Det oplever jeg nu med Venstre, siger hun.

Claus Hjort krævede Jensens afgang

Dramaet i Venstre begyndte for alvor for få dage siden, da næstformand Kristian Jensen overfor Berlingske tog afstand fra sin formands valgstrategi om at appellere til et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet for at undgå, at dansk politik blev dikteret af yderfløjene.

Helt højspændt blev det kort før gårsdagens pressemøde, da Claus Hjort Frederiksen på et lukket møde ifølge kilder rejste sig og krævede Kristian Jensens afsked som næstformand.

Venstres nestor og strateg mente, at det var 'uholdbart', at have en kronprins, der i den grad udfordrer lederen.

Claus Hjort Frederiksen blev omringet af pressen efter sit krav om, at Kristian Jensen burde trække sig som næstformand i Venstre. (© DR Nyheder)

På pressemødet kaldte Lars Løkke Rasmussen dramatikken i Venstre-toppen for naturlige "gnister" i forbindelse med den netop overståede fordeling af politiske poster i partiet. Der var dog næppe tvivl om, at han hellere ville tale om Venstres politik.

- Vi har jo haft en helt åben og fri diskussion, men vi er også enige om, hvor vi skal hen. Det er Kristian (Jensen, red.) også. Du kan jo selv sige det, forklarede Lars Løkke Rasmussen og pegede på næstformanden.

Konservative: En vild overreaktion

Rasmus Jarlov, fungerende politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti, har brugt en del af sommeren på at tale om Venstre i pressen.

Han er ikke i tvivl om, at den borgerlige lejr er voldsomt svækket af slingrekursen hos den tidligere regeringspartner.

- Man skal være komiske Ali for at benægte det, sagde han i aftes i DR Deadline.

Konservatives Rasmus Jarlov mener, den politiske virkelighed efter Folketingsvalget har indhentet Lars Løkke Rasmussen. (© (C) DR Nyheder)

- Og det er mærkeligt, at det er os, der skal sidde og sige det til Venstre. Fordi det jo egentligt er vores partier, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, der støtter Venstre i at kunne få statsministerposten igen.

- Men vi kan kun gøre det, hvis Venstre vil samarbejde med os og rent faktisk have statsministerposten med vores mandater i stedet for at synes, det er så forfærdeligt at være en del af den borgerlige lejr.

Rasmus Jarlov mener, at Lars Løkke Rasmussens overreagerer med sin fortsatte snak om, at Danmark har bedre af et regeringssamarbejde henover midten fremfor at give indflydelse til partierne på yderfløjene.

- Jeg synes, det er en helt vild overreaktion, at fordi der kommer fire mandater fra Nye Borgerlige, at så skal man opløse den borgerlige lejr. Jeg kunne forstå det, hvis Stram Kurs var kommet ind, at så var der en grænse for, hvem man kan samarbejde med.

Løkke: Spørgsmålstegn er visket ud

Efter gårsdagens pressemøde konstaterede Lars Løkke Rasmussen over for DR Nyheder, at det ikke så kønt ud med balladen i Venstres partitop.

Men samtidig mindede han om, at Venstre fik et fremragende Folketingsvalg, selvom partiet tabte regeringsmagten til rød blok.

- Vi er det parti, der har haft den største mandatfremgang til folketingsvalget. Og jeg tror, og det har vi også statistisk belæg for at vide, at det hænger sammen med de meldinger, jeg har givet under valgkampen, sagde han.

- Derfor er det selvfølgelig noget rod, at der pludseligt bliver sat spørgsmålstegn ved, om der var klogskab i de meldinger, jeg har givet. De spørgsmålstegn blev sat, men de er også blevet visket ud i dag.

Venstre har statistisk belæg for, at taktikken under valgkampen var den rigtige, lød det efter pressemødet fra Lars Løkke Rasmussen. (© DR Nyheder)

Uenigheden er dog næppe bilagt i toppen af Venstre, der i aftes havde fest på programmet under sommergruppemødet på Kragerup Gods.

Berlingske citerer folketingsmedlem Louise Schack Elholm for at levere en hård stikpille til Claus Hjort Frederiksen.

- Det må stå for hans egen regning. Men det er svært at være nestor, hvis man stikker folk i ryggen, lyder hendes kommentar.

Kommentator: Paranoid stemning i Venstre

I studiet i DR Deadline i aftes var også politisk kommentator og tidligere rådgiver for Kristian Jensen, Christopher Arzrouni.

Han vurderer, at uenigheden om den politiske kurs i Venstre er knap så skarpt trukket op, som det ser ud i offentligheden.

- Lars Løkke konkluderede (på pressemødet, red.), at hvis der skulle laves en regering henover midten, så skulle Venstre sidde for bordenden. Og det udelukker jo sådan set Socialdemokratiet.

- Han sagde også, at Venstre skal koordinere oppositionen. Og det er det samme som at sige, at Venstre skal påtage sig en ledende rolle i oppositionen. Og det synes jeg blev en lillebitte smule overset.

- Det korte af det lange er, at forestillingen om en SV-regering er fri fantasi, det var det under valgkampen, og det er det i dag. Det ved alle i Venstre, lød det i aftes fra politisk rådgiver og kommentator Christopher Arzrouni. (© (C) DR Nyheder)

Christopher Arzrouni mener, at Kristian Jensen er blevet straffet hårdt for at sige noget til Berlingske, som man også i partitoppen dybest set er enig i, nemlig at en SV-regering var et valgtaktisk luftkastel.

- Nu er man kommet til en situation efter valgkampen, hvor alle og enhver kan se, at en SV-regering ikke kan lade sig gøre. Og så er det noget pjat, at man ikke kan få lov til at sige det.

- Det er rigtigt, at Kristian Jensen gør sig sårbar over for kritik. Men det er jo fordi, stemningen (i Venstre, red.) er så tilpas paranoid, at ligegyldigt hvad man siger, kan det blive brugt mod en.

Facebook
Twitter