Pia Kjærsgaard peger på Messerschmidt som ny formand: 'Det er ingen hemmelighed, at hun er et stort forbillede for mig'

- Det er et signal til, at det er tid til at stå sammen, siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt har en solid stemme i ryggen. Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard, støtter hans formandsplaner. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Morten Messerschmidt er glad, efter at Pia Kjærsgaard har meldt sig som en støtte til hans ambition om at blive formand for Dansk Folkeparti.

Men han er 'også lettet'.

- I sådan en periode her sidder følelserne uden på tøjet, siger Morten Messerschmidt.

Der er gået lige knap halvanden måned, siden han meldte sit kandidatur, og indtil nu har partiets stifter holdt for sig selv, hvem hun mener skal føre arven videre i Dansk Folkeparti.

I et interview med Berlingske erklærer Pia Kjærsgaard nu Morten Messerschmidt som den bedste til at lede partiet og melder sig klar til at indtage en central rolle i hans genrejsning af Dansk Folkeparti.

- Jeg vil gerne være den, der skal holde styr på tingene, for det tror jeg, folk savner. Den topstyring, vi tidligere har brystet os af, skal tilbage, så vi forhindrer, at tingene eksploderer, siger Pia Kjærsgaard til avisen.

Hendes støtte er Morten Messerschmidt glad for. At hun også vil være en del af hans ledelse af partiet er han mere end glad for.

'Hun er en gave', siger Morten Messerschmidt, efter at Pia Kjærsgaard har meldt sin opbakning til ham som ny formand for Dansk Folkeparti. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

- Det, jeg er allermest begejstret for, er hendes villighed til at indtræde i ledelsen og sørge for, at vi igen får en stram styring, så vi undgår mundhuggeri og personfikseret mudderkastning, siger han.

Pia Kjærsgaard er personificeringen af den stramme disciplin, han allerede har præsenteret som et af sine fokuspunkter, hvis han bliver valgt som Dansk Folkepartis nye formand.

- Det er ingen hemmelighed, at hun er et stort forbillede for mig - også når det gælder ledelsesstil, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Vi gider ikke, at nogle sætter sig selv over partiet.

Det betyder ifølge Morten Messerschmidt, at alle er velkomne i Dansk Folkeparti, men at uenigheder holdes internt.

Pia Kjærsgaard har 'en særlig tæft' for at sikre det, mener han.

Hun er 'en gave'

Morten Messerschmidt har afleveret 410 stillererklæringer med sit kandidatur til formandsposten i Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard er ikke en af dem, men han ser dem alligevel selv som et udtryk for, at han kan samle partiet - også selvom en stillererklæring fra én af partiets delegerede ikke er ensbetydende med, at de stemmer på ham, når den nye formand skal vælges den 23. januar.

Det har hans modkandidater dog sat spørgsmålstegn ved, og splittelsen har da heller aldrig været større i Dansk Folkeparti.

Har du brug for Pia Kjærsgaard for at kunne samle partiet?

- Det er slet ikke det relevante spørsgmål. Hvis en person, der har betydet så meget for Danmark i nyere tid, melder sig, er det i sig selv så stor en gave, at jeg slet ikke tænker på, om jeg har 'brug' for hende.

Morten Messerschmidt stiller op som formand i et parløb med Peter Kofod, som lige nu sidder i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, men som også har siddet i Folketinget.

Morten Messerschmidt, nuværende næstformand i DF, Dansk Folkeparti, stiller op til formandsposten sammen med Peter Kofod, nuværende Europaparlamentsmedlem. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Den konstellation skal sikre, at partiet ikke på ny skal finde en formand, hvis Morten Messerschmidts kommende retssag om svindel med EU-midler fra fondene Meld og Feld bliver for belastende.

En tvivl om, hvorvidt det var muligt at gennemføre den plan, var den eneste kommentar fra Dansk Folkepartis nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, da Morten Messerschmidt præsenterede sit kandidatur.

Om 410 stillererklæringer kombineret med opbakningen fra Pia Kjærsgaard kan gøre ham til Dansk Folkepartis næste formand, tør han ikke sige endnu.

At han kan lykkes med at genrejse partiet med Pia Kjærsgaard på holdet, er han mindre afvisende overfor at svare på.

- Jeg vil ikke foregøgle, at det bliver let. Jeg stiller ikke op, fordi jeg tror, det bliver let, men fordi jeg har lagt hele min sjæl og mit liv i det, siger Morten Messerschmidt.

Han håber, at Pia Kjærsgaards opbakning frem for alt bliver læst som et signal til, at det er tid til at stå sammen i Dansk Folkeparti.

Foruden Morten Messerschmidt tæller kandidaterne til formandsposten i Dansk Folkeparti tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, byrådsmedlem i Roskilde Merete Dea Larsen og byrådsmedlem i Hjørring Erik Høgh-Sørensen.

FacebookTwitter