Pia Kjærsgaard roser borgerforslag: Det er i folkestyrets ånd

Folketingets formand sørger gerne for, at borgeres forslag fremsættes direkte i Folketingssalen.

En bred samling af partier er gået sammen om et beslutningsforslag, der skal lade borgere komme til orde i Folketinget, hvis de kan få 50.000 til at skrive under. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), stiller sig gerne i spidsen for, at helt almindelige danskere inddrages mere i demokratiet ved at kunne fremsætte forslag direkte i Folketingssalen, hvis man har indsamlet 50.000 underskrifter.

Hun mener, at Alternativets forslag kan være med til at fremme demokratiet og mindske afstanden mellem Christiansborg og danskerne.

- Det er i folkestyrets ånd, og så må man se, hvad det kan blive til. Det kan jo være med til at engagere borgerne mere i politik, siger Pia Kjærsgaard, der gerne påtager sig ansvaret for, at borgernes forslag styres igennem Folketinget - uanset om hun er enig eller ej.

- Hvis der er 50.000 borgere, der har stillet forslaget, så er det uanset, om jeg er enig eller ej. Det ligger i det hverv, jeg har som Folketingets formand. Så jeg påtager mig gerne at være forslagsstiller på vegne af borgerne, siger Pia Kjærsgaard.

Hun vil sørge for, at juridisk personale i Folketingets Oplysning bistår borgerne, som overvejer at tage initiativ til at fremsætte et beslutningsforslag.

Forslaget kommer, fordi Alternativet mener, at der er behov for at gøre noget ved politikerleden, og det bakkes op af alle Folketingets partier undtagen Venstre og Socialdemokraterne.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kalder forslaget "et paradeforslag".

- Måske er det endda et lidt populistisk forslag. Du skaber en situation, hvor man som borger får oplevelsen af, at med mindre der er 50.000 underskrifter, så bliver der ikke lyttet til en, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen, at det er et tomt forslag, fordi alle folketingsmedlemmer i forvejen har muligheden for at fremsætte et forslag i Folketinget på vegne af bare en enkelt borger.