Pia Olsen Dyhr: Dansk Folkeparti er helracister

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, kalder søndag aften i Vi ses hos Clement Dansk Folkeparti for helracister, men giver partiet ret i sin kritik af ligestillingsproblemer i indvandrermiljøer.

- Dansk Folkeparti er ”helracister.”

Sådan siger SFs formand, Pia Olsen Dyhr, efter at studievært Clement Kjersgaard søndag aften beder hende om at forklare, hvad hun mener med hendes bekymring for at blive spændt for ”Dansk Folkepartis halvracistiske vogn.”

- Måske skulle jeg kalde dem helracistiske. Måske ville det være mere præcist, siger hun.

Du mener, at Dansk Folkeparti er ”helracistiske”?

- De er jo dømt for det adskillige gange i byretten, så det er ikke kun mit ord, du behøver at tage for det.

Dømt minimum fem gange

Hvor ofte ser du, at ledende medlemmer af Dansk Folkeparti fra 1995 til nu har udtalt sig om race?

- Jeg tror, at de i hvert fald er dømt minimum fem gange.

Hvor ofte har ledende medlemmer af Dansk Folkeparti udtalt sig om race?

- Det ved jeg ikke, Clement.

Så, hvis et medlem, eller to medlemmer, - eller en håndfuld medlemmer af det, der er et meget stort parti – går ud og siger noget, som de bliver ekskluderet for og dømt for. Så gør det det legitimt for dig at kalde partiet halv-racistisk?

- Når Pia Kjærsgaard er dømt for det. Når Søren Krarup er dømt for det. Når Mogens Camre er dømt for det. Så synes jeg ikke, at det er ligegyldige personer i Dansk Folkeparti. Jeg synes sådan set, at det siger lidt om partiet, siger hun.

- Og grunden til, at jeg gerne vil have denne her debat, og at jeg synes, at den er vigtig, så er det jo, fordi at jeg ikke vil anerkende, at det skal være på racistiske præmisser, man har diskussionen om kultur.

Jeg kritiserer et forstokket kvindesyn

Så du fastholder, at Dansk Folkeparti argumenterer på racistiske præmisser.

- Ja, det gør de indimellem, ja.

Og det gør du ikke?

- Nej, det gør jeg ikke.

Så hvad er det for nogle generelle tendenser, som du kritiserer?

- Jeg kritiserer de tendenser, som man ser i udvalgte indvandrermiljøer. Et meget forstokket kvindesyn, hvor piger ikke får lov til at deltage i samfundet, hvor piger ikke får lov til at være økonomiske uafhængige, og hvor de ikke får lov til at gifte sig med den partner, de gerne vil.

Og der vil mange mennesker sige, at det er der sandelig mange, der har sagt i 30 år.

- Ja, og det er jeg så enig i, siger hun.

Kritikken af Dansk Folkeparti kommer i Vi ses hos Clement, hvor Pia Olsen Dyhr erkender, at Dansk Folkeparti gennem mange år har haft ret i sin kritik af ligestillingsproblemer i indvandrermiljøer, men at deres løsninger har været forkerte.

Se programmet her.