Pia Olsen Dyhr i heftig kritik af miljøminister: 'Grotesk', 'hovedrystende' og 'useriøs'

SF-formanden mener, at regeringen er langt fra at indfri sine løfter på naturområdet.

Pia Olsen Dyhr kræver, at regeringen får sat gang i en naturplan. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

SF's formand Pia Olsen Dyhr er ofte blevet kritiseret for at have gjort sit parti til et bovlamt vedhæng til regeringen. Men nu retter hun en hård og nådesløs kritik af miljøminister Lea Wermelin (S).

- Jeg synes, det er grotesk. Det tyder på, at vi har en miljøminister, som ikke er optaget af naturdagsordenen. Det, som vi ser fra socialdemokraternes hånd lige nu, er hovedrystende, siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

Det hele handler om natur, skove samt kampen for at bevare mangfoldigheden i dyre- og planteriget - det sidste kaldes for biodiversitet.

Før valget var den en sag, som SF og Socialdemokratiet var helt enige om. Ja faktisk så enige, at Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen kort før valget præsenterede et fælles naturudspil. Og det er netop indholdet i det udspil, som regeringen ifølge SF er meget langt fra at indfri.

Miljøminister Lea Wermelin forstår ikke udfaldet fra SF.

- Jeg kan ikke genkende kritikken. Vi har på naturområdet også sammen med SF taget nogle meget, meget vigtige skridt med blandt andet urørt skov og med Danmarks to første naturnationalparker. Men vi er selvfølgelig ikke i mål, og vi er kun nået et stykke af vejen, siger Lea Wermelin.

Urørt skov og nye vilde naturparker

Centralt i den fælles naturplan fra S og SF stod, at der skal etableres 15 nye vilde naturparker. Indtil videre er der aftalt to.

Og som en anden del i den fælles plan var også, at der sammenlagt skulle være 75.000 hektar urørt skov i Danmark.

I 2018 sikrede en ny naturaftale, at statens areal af urørt skov steg til 22.800 hektar. Siden er der på baggrund af finansloven for sidste år lavet en ny aftale, der giver yderligere 6.000 hektar urørt skov, så der er stadig langt til målet om 75.000 hektar.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening vil det koste to milliarder kroner at sikre de 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov.

Hamrende useriøst

Men det går ifølge Pia Olsen Dyhr alt, alt for langtsomt. Da regeringen mandag fremlagde sin finanslov var der afsat 50 millioner kroner om året, der blandt andet kan bruges på naturparker og urørt skov. Men samtidig lød det, at de naturforhandlinger, der skal gøre planerne til virkelighed, er udsat et år.

- Jeg synes, de er hamrede useriøse i forhold til at løse de problemer, vi har på naturområdet. Vi ved, at biodiversiteten er i tilbagegang. Vi mister arter hver evig eneste år, og jeg må sige, at miljøministeren må komme i arbejdstøjet, siger Pia Olsen Dyhr.

For et år siden gik I til valg på et fælles udspil. Nu står du og kalder Socialdemokratiets indsats for hovedrystende, useriøs og uambitiøs. Hvad er der sket?

- Miljøministeren har ikke leveret på det, som vi har aftalt. Jeg forventer, at hun begynder at lytte, for vi har brug for det her. Ellers må SF søge flertal uden om regeringen.

Har vælgerne fået indfriet det, som I stillede i udsigt før valget?

- Nej, det har de bestemt ikke. Vi lovede 15 naturparker, og vi lovede mere urørt natur. Og det er noget af det, vi skal i gang med. Vi fik før sommeren to nationalparker, men det er langt fra to til 15, og derfor skal der lægges en plan nu og her.

Mener du, at Socialdemokraterne har stået ved det, som de sagde før valget på det her område?

- Jeg må sige, at miljøministeren er alt for langsom. Jeg må sige, at regeringen ikke har leveret på det løfte, som vi gav sammen med dem før valget, så de må til at komme i gang.

Hvornår kommer de 15 nye nationalparker?

- De skal komme i den her valgperiode, siger Pia Olsen Dyhr.

Corona kom i vejen

Lea Wermelin understreger, at de planer, som Socialdemokratiet lagde frem før valget, stadig står ved magt. Men corona-pandamien er kommet på tværs og derfor har det været nødvendigt at udsætte planerne om vilde naturparker og skove.

- Vores prioritet som regering er at få os alle sammen klogt gennem coronakrisen, og det kræver nogle hårde prioriteringer, siger Lea Wermelin.

Men hvornår er de 15 parker og de 75.000 hektar urørt skov virkelighed?

- Det er noget af det, vi skal diskutere i natur- og biodiversitetspakken. Vi står ved vores ambitioner, og det vil lovede inden valget.

Det vil altså sige, at det er i den her valgperiode, at vi ser 15 nye naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov?

- Præcist, hvornår vi skal i mål med det, har vi ikke sat årstal på, heller ikke inden valget. Men det er noget af det, vi kommer til at diskutere med en natur og biodiversitetspakke. Vi sikrer, at vi år for år giver naturen bedre vilkår. Det gjorde vi med vores første finanslov, og det lægger vi også op til at gøre med det her finanslovsforsalg, siger Lea Wermelin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk