Pia Olsen Dyhr smider den pæne facade: Sender stikpiller til vennerne og tre navngivne ministre

SF’s formand opfordrer til at droppe trusler og sætte tempoet i vejret.

SF-Formand Pia Olsen Dyhr opfordrede til bedre samarbejde og færre trusler i centrum-venstre. (Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix) (Foto: Michael Drost-Hansen © Scanpix)

Trusler om at vælte regeringen,

trusler
mod klimaminister Dan Jørgensen (S), deadlines og ultimatummer.

Det er tre ting, man som iagttager af dansk politik nok har lagt mærke til, siden Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten sikrede flertallet på

Christiansborg
.

Mens henholdsvis Radikale Venstre og Enhedslisten netop har truet regeringen og Dan Jørgensen, så har SF været mindre ultimative. Og det agter Pia Olsen Dyhr at fortsætte med.

- Vær parat til gå i breaking-mode derude: Min plan er ikke at vælte regeringen, sagde hun og erklærede, at det nuværende flertal på

Christiansborg
mindst skal bevare flertallet i de kommende otte år.

Og så rettede hun en bemærkning mod regeringens to andre støttepartier, Enhedslisten og Radikale:

- Samarbejde, politik og resultater er vigtigere end vådeskud og soloridt.

Regeringens OCD og tre langsomme ministre

Det betyder ikke, betonede Pia Olsen Dyhr i sin tale, at SF ikke har tænkt sig at bide til bolle i forhandlingslokalerne.

Her handler det om at få resultater i forhandlinger om udlingsreformen, klimahandlingsplanen og politireformen. Og det skal blandt andet ske ved at holde Jakob Ellemann-Jensen og Venstre fra at få vetoret.

- Vi skal jo sørge for, at regeringen ikke udstyrer Venstre med et

veto
, når vi skal lave klimahandleplaner. For så bliver det ikke ambitiøst nok. Vi skal sikre os, at regeringen ikke ender med at lave en pilskæv udligningsreform, fordi Venstre får alt for store indrømmelser, sagde Pia Olsen Dyhr.

Fra

talerstolen
rettede hun kritik mod klimaminister Dan Jørgensen, miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S), fordi der bliver gjort for lidt for klima, natur og miljø.

- Desværre har vi tre grønne ministre, som hverken kører eller cykler, men slentrer afsted, som havde de al tid i verden.

- Helt ærligt: Vi skal op i tempo. Regeringen har meldt ud, at den arbejder med en fireårs-plan. Fint nok. Det må bare ikke blive til et slags regerings-OCD, hvor alt skal foregå i én bestemt rækkefølge.

Pia Olsen Dyhr om stikpille: Vi har hver vores metode

Efter Pia Olsen Dyhrs tale fangede

DR
hende til et interview om stikpillerne og SF's linje over for regeringen.

Du sagde, at SF ikke vil vælte regeringen. Skal det ses som et løfte til Mette Frederiksen om, at I vil fortsætte med at være støtteparti med stort S?

- Vi er støtteparti, og så længe vi får markante indrømmelser, som vi har fået med klimaloven og minimumsnormeringer, så kan jeg ikke se nogen anden vej end at fortsætte det gode samarbejde.

- Der er forskel på os og Socialdemokratiet. Vi er mere ambitiøse på børnedagsordenen, vi vil mere på klimaet, men i fællesskab kan vi nå rigtig langt, siger Pia Olsen Dyhr.

Kan du forstå, hvis nogen mener, at I sælger jer for billigt i forhold til den her regering?

- Det synes jeg ikke, at vi gør. Hvis man ser konkret på de indrømmelser, vi har fået, så tror jeg, at regeringen synes, de er ganske dyre.

- Det at få indført minimumsnormeringer koster 1,6 milliarder kroner. Det er aldrig sket tidligere, og vi stopper 20 års besparelser. Så vi er sådan set godt i gang med at levere på det, vi selv gik til valg på. Så jeg tror, det er mere en dagsorden hos dig end hos vores vælgere.

Du kom med en stikpille til Radikale og Enhedslisten, da du sagde, at resultater og samarbejde er vigtigere end soloridt og vådeskud. Modarbejder de andre støttepartier samarbejdet?

- Jeg tror, man har hver sin metode. Det anerkender jeg. Men vi er allerstærkest, når vi spiller hinanden gode. Da vi lavede

finansloven
, havde vi jo forskellige dagsordener. Det er ingen hemmelighed.

- Enhedslisten kæmpede for psykiatrien, vi kæmpede for minimumsnormeringer, Radikale var meget optaget af uddannelse, og Socialdemokratiet ville have mere på

velfærden
. Det kan vi jo alle sammen se hinanden i. Hvis vi hjælper hinanden, lykkes vi faktisk med at forandre Danmark, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

SF vil i regering igen

Er du mere tålmodig, når det gælder klimaet, end de andre støttepartier er?

- Nej, ikke når det gælder klimaet. Vi har jo lavet et klimaudspil, hvor vi peger på, hvad vi bør sætte i gang lige nu. Men jeg vil også gerne tage den proces, vi har lavet med borgere og erhvervslivet alvorligt. Vi har bedt 100 borgere om at komme med bidrag, og det vil jeg gerne have med i den videre proces. Ellers bliver det en tom proces.

Du sagde fra talerstolen, at centrum-venstre skal være ved magten i minimum de kommende otte år. Bliver det med SF som støtteparti eller med SF som regeringsparti inden for en overskuelig fremtid?

- Vi har sagt meget klart, at vi er villige til at gå i regering. Det har Socialdemokratiet

afvist
. Og så arbejder vi videre med det og er et meget indflydelsesrigt støtteparti. Vores ambition er at forandre Danmark og få politiske indrømmelser. Det er det, der er udgangspunktet?

Kommer SF i regering inden for de næste otte år?

- Det må vi se. Vi har i hvert fald tilbudt det, siger Pia Olsen Dyhr.

SF’s landsmøde finder sted på Hotel Comwell i Kolding i dag og i morgen.