Pia Olsen Dyhr tordner mod regeringens skattelettelser: Afviser aftale om topskat

SF melder sig på forhånd ud af en skattereform, der indeholder topskattelettelser.

Formand for SF Pia Olsen Dyhr taler på SF landsmøde på Comwell Hotel i Kolding lørdag den 1. april 2023.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix Denmark)

Det er ikke så svært at få en sal fuld af SF’ere til at klappe ad partiets formand Pia Olsen Dyhr.

Hun skal faktisk bare indfinde sig på partiets landsmøde.

Men taler hun dunder mod regeringens planer om skattelettelser og særligt skattelettelser til de rigeste, så er det lige før, at taget letter på Hotel Comwell i Kolding.

- Hvis man vil overbevise danskerne om, at dansk økonomi og dansk forsvar står på en brændende platform, og at danskerne derfor skal yde noget mere, så skal man ikke samtidig give enorme skattelettelser for milliarder af kroner til de mest velstillede, sagde Pia Olsen Dyhr i sin landsmødetale til udelt begejstring for de omkring 500 fremmødte SF’ere til weekendens landsmøde.

SF lægger ikke stemmer til topskattelettelser

Regeringen lægger i regeringsgrundlaget op til skattelettelser for fem milliarder kroner – herunder en lavere topskattesats end i dag for en stor gruppe danskere, der tjener over 620.000 kroner om året.

Det har fået hårde ord med på vejen fra blandt andre SF – blandt andet fordi, at de kobler den øvelse sammen med afskaffelsen af Store Bededag.

Selv om SF længe har sagt, at de gerne vil være med til at lette skatten for de danskere, der tjener mindst, så får skattepassagerne i regeringsgrundlaget en hård medfart i Pia Olsen Dyhrs tale.

- Det er jo bare et gustent politisk kompromis, hvor man lefler for de mest privilegerede indkomstgrupper, lød det fra Pia Olsen Dyhr, der fulgte op med endnu en kommentar til regeringen:

- En regering med Lars Løkke Rasmussen (M) som chefideolog? Undskyld mig. Men jeg synes, at Danmark fortjener bedre, siger Pia Olsen Dyhr.

Lizette Risgaard, formand for FH, er enig med Pia Olsen Dyhr og SF om, at der ikke er råd til at lette topskatten. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix Denmark)

SF har før lagt stemmer til historiske topskattelettelser

Da DR interviewede Pia Olsen Dyhr efter hendes landsmødetale, meldte hun da også knastørt ud, at SF ikke kommer til at indgå aftaler, der indeholder topskattelettelser.

Mens Liberal Alliance tidligere har været ultimative i kravet om topskattelettelser, da Lars Løkke Rasmussen for nogle år siden var statsminister, ja så er Pia Olsen Dyhr lige så ultimativ i afvisningen af at indgå i en skatteaftale med topskattelettelser.

- Når vi taler topskattelettelser, som regeringen har lagt op til i en tid, hvor vi har brug for penge til andre ting, så bliver det urimeligt. Hvem skal betale? Det bliver os alle sammen. Og så er der tale om en grundlæggende fejlprioritering set med mine øjne, siger hun.

Betyder det, at SF ikke vil stemme for en skattereform, som indebærer topskattelettelser?

- Ja.

Ikke en eneste topskattelettelse – så er I uden for i en skattereform?

- Ja, svarer Pia Olsen Dyhr.

SF har ellers under Helle Thorning-Schmidts regering i det forrige årti lagt stemmer til historisk store topskattelettelser.

For ti år siden stod i bag en af de største topskattelettelser, der nogensinde er lavet i Danmarkshistorien. Hvorfor vil I så ikke være med til det igen?

- Vi fik sygeplejersker, metalarbejdere og andre ud af topskattegrænsen. Og det var på et tidspunkt, hvor man egentlig havde plads til det i dansk økonomi. Vi har brug for pengene i dansk økonomi nu, og så skal man finde ud af, om man gør det retfærdigt, og det gør man selvfølgelig ikke ved at lave topskattelettelser og samtidig sige, at alle andre skal holde for.

Pia Olsen Dyhr afviser på forhånd at lægge stemmer til topskattelettelser.(Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix Denmark)

SF vil gerne være konstruktive, men melder sig ud på forhånd

Store dele af Pia Olsen Dyhrs tale til landsmødet gik ellers ud på at forklare medlemmerne, at SF skal være et kritisk, men konstruktivt oppositionsparti, der skaber resultater.

På den måde kan regeringsdeltagelse nemlig igen komme på tale for folkesocialisterne, mente Pia Olsen Dyhr.

Er det ikke mærkeligt at melde dig ud af de forhandlinger, når du samtidig lægger vægt på, at I vil være en konstruktiv opposition?

- Jeg siger også i min tale, at der godt må være med ærlighed i dansk politik. Og der er nogle steder, hvor jeg mener, at SF vil være imod den her regering. Det sagde jeg fra starten. Det var derfor, vi ikke gik med i regeringen – politikken er for blå, siger hun.

Hvad kan I så være med til, hvis I skal være konstruktive?

- Vi har hele tiden sagt, at vi godt kan være med til at lette skatten for dem, der tjener mindst. Hvis vi kan finde finansieringen solidarisk, så vil vi gerne være med til at lette skatten i bunden.

Men så får du heller ikke mulighed for at sænke skatten for dem, der tjener mindst, når du siger, at du ikke vil være med til en skattereform, der sænker topskatten?

- Det kommer an på, hvordan regeringen indretter det. Vi vil gerne være med til at sænke skatten for nogle af dem, der tjener allermindst i vores land, siger Pia Olsen Dyhr.