Pia Olsen Dyhr vil opstille fem krav til en rød regering

Fem krav bliver afgørende for, om SF bliver regeringsparti, støtteparti eller oppositionsparti efter en rød valgsejr.

Enhedslisten har opsat røde linjer og Alternativet grønne linjer over for en eventuelt kommende Socialdemokratisk regering med Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Men SF-formand Pia Olsen Dyhr er "ikke så optaget" af hverken røde eller grønne linjer, fortæller hun fra talerstolen på SF's landsmøde i Kolding.

- Jeg frygter, at hvis vi skaber tvivl om, hvem vi peger på som statsminister, så giver det kun de blå vind i sejlene. Og helt ærligt: Hvad er alternativet til Mette Frederiksen? Lige meget, hvordan vi vender og drejer det, så er svaret Lars Løkke Rasmussen.

- Men uanset hvad, kære venner: SF kommer aldrig til at pege på Lars Løkke, siger Pia Olsen Dyhr.

Det betyder dog ikke, at SF udskriver en blankocheck til Mette Frederiksen, understreger Pia Olsen Dyhr. SF opsætter nemlig fem pejlemærker, som vil være afgørende for partiets position efter en eventuel rød valgsejr.

- Vi vil stille konkrete krav til den førte politik og kæmpe for at få de afgørende mandater for konkrete fremskridt. Vi kommer ikke til at blåstemple, at der laves lyseblå politik med de blå.

Fem pejlemærker

De fem pejlemærker er: Klimakampen, bekæmpe ulighed, en ro på-reform, globalt udsyn og et styrket demokrati. Emnerne skal drøftes på landsmødet denne weekend, før de på partiets sommergruppemøde efter sommerferien skal blive til fem mere konkrete krav.

- Vi skal på det her landsmøde vedtage, hvilke politiske temaer der er de vigtigste for os efter et valg. Dem skal vi så frem mod folketingsvalget konkretisere, så vælgerne klart og tydeligt kan se, hvilken retning vi ønsker for Danmark, og hvilke konkrete ting vi vil slås for, siger Pia Olsen Dyhr.

- Alt efter hvilken styrke vælgerne giver os, hvilke indrømmelser vi kan få på et regeringsgrundlag og på den overordnede politiske retning, vil vi placere os lige præcis der, hvor vi får størst indflydelse.

- Det kan så i sagens natur enten være i regering, som støtteparti eller som klar opposition alt efter den førte politik. Det kan vi først afgøre efter et valg, når vi kender den parlamentariske situation, hvilke indrømmelser vi kan få - og den politiske vision for en ny regering, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun sætter i samme åndedrag nogle ord på, hvor hun mener, SF befinder sig i dansk politik, og det er "mellem de revolutionære og reformisterne", må man forstå:

- Vi er med Aksel Larsens ord jo centrister. Vi forener visioner med realpolitik. Det må også være vores tilgang til en ny rød regering, siger hun med henvisning til partistifteren.

Krav skal være realistiske

Siden SF efter et noget uskønt forløb for fire år siden forlod den røde regering, har partitoppen gentagne gange understreget, at det dengang var en fejl allerede før valget at beslutte sig for at gå i regering.

Regeringsdeltagelsen var som bekendt ved at splitte partiet ad - flere politiske profiler skiftede til andre partier, meningsmålingerne styrtdykkede og medlemstallet skrumpede.

Derfor betoner Pia Olsen Dyhr nok engang, at SF ikke skal i regering for enhver pris.

- Det skal altid være de politiske resultater, der skal være det styrende for vores position. Vi kommer aldrig - aldrig - igen til at sige ja til at føre borgerlig økonomisk politik, siger Pia Olsen Dyhr og høster klapsalver fra salen.

- Vores politiske krav skal være med til at trække Danmark i en mere rød og grøn retning, de skal afspejle vores vigtigste visioner, de største udfordringer, vi står overfor, og samtidig have en realistisk mulighed for at kunne samle flertal.

- Det er sådan en detalje, der nogle gange er nogen, der glemmer: Man skal have 90 mandater i Folketinget.

SF afholder landsmøde på hotel Comwell i Kolding fredag, lørdag og søndag.

Facebook
Twitter