Pind åbner for krigsundersøgelse uden personfokus

Justitsminister Søren Pind (V) overvejer nu et alternativ til den lukkede Irakkommission. Men uden det får karakter af personforfølgelse.

Justitsministeren giver nu sit bud på, hvordan man skal granske de seneste års dansk krigsførelse. (Foto: Luka Alexander Civa. © Scanpix)

Justitsminister Søren Pind (V) åbner nu for første gang siden regeringsskiftet for en granskning af de seneste årtiers danske krigsindsats.

Men står det til Pind, skal en eventuel ny undersøgelse dog have mindre juridisk karakter og større fokus på det historiske forløb.

Det skriver Politiken langfredag.

- Det ville være rart, hvis man kunne finde en mindelighed omkring det her, som gjorde, at vi kunne få blotlagt, hvad der egentlig er sket, siden Danmark blev en krigsførende nation, og få taget de dele af det, som har en ubehagelig karakter af personforfølgelse og sådan noget, ud, siger Søren Pind.

Det er justitsministerens bud på et alternativ til den lukkede Irakkommission, der blev nedsat af S-R-SF-regeringen i 2012, men som straks efter magtskiftet i 2015 blev lukket af den nytiltrådte venstreregering.

Oppositionen og Liberal Alliance har i månedsvis forgæves forsøgt at presse regeringen til enten at udvide og genstarte det skrinlagte kommissionsarbejde eller til at offentliggøre tusindvis af de indsamlede dokumenter.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, er umiddelbart ikke afvisende over for Pinds tanker.

Jeg har et helt klart ønske om at få taget det blokpolitiske ud af det her. At prøve at sige, at det ikke er et spørgsmål om politisk drilleri, siger Mette Bock.