Pind efter politiskyderi: Det såkaldt fredelige Christiania er mislykkedes

Justitsministeren efterlyser svar fra christianitterne efter nattens skyderier mod politiet på fristaden.

- Vi ser nu, at det grotesk kriminelle miljø på dele af Christiania nu ikke længere tøver med at trække våben overfor politifolk og også skyde, angiveligt også med morderisk hensigt. Det kan vi ikke se til, siger Søren Pind. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Der må komme en reaktion fra den del af Christiania, der ikke drejer sig om Pusher Street og ulovlig hashhandel. De almindelige christianitter.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pind (V), efter at to betjente i nat blev skudt på Christiania af en gerningsmand, som ifølge politiet er kendt i hashmiljøet. Den formodede gerningsmand er her til morgen blevet pågrebet af politiet, mens den ene betjent fortsat er i livsfare.

- Udspillet må på mange måder komme fra den såkaldt fredelige del af Christiania. Vi har prøvet den fredelige vej i rigtig lang tid. Den har nu resulteret i, at en betjent er blevet skudt ned på den kriminelle del af Christiania og ligger i livsfare, siger Søren Pind.

- Det er, hvad jeg foreløbig kan konstatere, og jeg efterlyser et svar fra christianitterne på det, siger han.

Søren Pind konkluderer på baggrund af nattens skyderier, at projektet Christiania endegyldigt er fejlet.

- Det såkaldt fredelige Christiania er mislykkedes, og at en politimand ligger i livsfare på hospitalet, og at en kollega er såret, er fuldstændig uacceptabelt.

- Vi ser nu, at det grotesk kriminelle miljø på dele af Christiania nu ikke længere tøver med at trække våben overfor politifolk og også skyde, angiveligt også med morderisk hensigt. Det kan vi ikke se til, siger Søren Pind.

Justitsministeren blev sent i aftes ringet op og orienteret om skudepisoden på Christiania. Søren Pind vil først og fremmest koncentrere sig om den politimand, der er i livsfare, samt den sårede kollega og de pågældendes familier.

Dernæst skal der tages en politisk diskussion om, hvad der skal ske med Pusher Street og det øvrige Christiania på baggrund af nattens skud mod de to politibetjente.

Men det er endnu for tidligt at sige, hvordan regeringen konkret vil agere, og hvad politiet rent operativt vil gøre, siger Søren Pind.

- Jeg vil så nødig sige noget firkantet, men der er nu sat et stort udråbstegn ud for den planlagte udvikling af Christiania. Vi kan tydeligt se, at den hidtidige udvikling ikke holder. Derfor bliver vi nødt til at have en diskussion om det. Men jeg er nødt til også at sætte mig ned med min politidirektør og høre, hvordan politiet ser på det, siger Søren Pind.

- Men det er ikke ressourcer, det skal skorte på, og det, der foregår, er helt uacceptabelt. Det er, hvad jeg kan sige om det, siger han.