Tema Grænsekontrol

Pind: Grænsekontrol giver begrænset pres på politiet i resten af Danmark

Klokken 12 melder regeringen ud, om den midlertidige grænsekontrol forlænges.

Justitsminister Søren Pind (V) ankommer til åbent samråd om kontrolindsatsen ved den dansk-tyske grænse på Christiansborg. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Den midlertidige grænsekontrol har kun begrænsede konsekvenser for dansk politis arbejde i resten af Danmark.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pind (V) under et samråd i Folketingets Retsudvalg.

- Det er klart, at når man ikke har politifolk det ene sted, men det andet sted, så har det en indvirkning, men indtil videre har den indvirkning været begrænset, siger Pind, der dog understreger, at der er et "pres" på politiet i øjeblikket.

Ifølge Rigspolitiet er 200 politifolk på skift indsat i opgaven med at kontrollere grænsen mod Tyskland.

Samrådet er indkaldt af Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, der allerede ved indførelsen af den midlertidige grænsekontrol 4. januar langede ud efter regeringen, fordi hun mente, at kontrollen ville dræne politiet for andre opgaver, hvis der ikke blev tilført flere midler.

Men Danmark politiet er dygtige nok til at håndtere både grænsekontrol og almindelige opgaver, understreger justitsministeren.

- Det har både været politiets og min grundlæggende tilgang, at den balance, vi har nu, er med til at sikre, at den frie bevægelighed ikke generes for meget, men det fungerer også sådan, at vi har overblik over, hvem der rejser ud og ind, at vi har et holdbart beredskab og samtidig stadig kan bekæmpe kriminalitet andre steder i Danmark, siger Søren Pind.

Han oplyser, at politiet fra 4. januar til 11. januar har foretaget 27.700 kontroller ved den dansk-tyske grænse. Omkring 200 af dem er blevet afvist.

Tal fra Udlændingeministeriet viser, at der i de seneste syv dage er kommet 540 asylansøgere til Danmark.

Antallet af asylansøgninger er faldet de seneste dage, viser opgørelse fra Udlændingeministeriet.

Antallet af daglige asylansøgere er dog faldet ganske kraftigt henover weekenden, men det er forbundet med usikkerhed, da der dagligt sker revisioner af opgørelserne.

Tirsdag 5. januar konkluderede Søren Pind på baggrund af tallene fra Udlændingeministeriet, at grænsekontrol førte til flere asylansøgninger.

Han skrev følgende på Twitter:

Siden har Pind afvist at udtale sig om emnet og henviser til, at det hører under udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun har blandt andet udtalt, at midlertidig grænsekontrol ikke er "et quick fix".

På samrådet udtaler justitsministeren, at hans udtalelser på de sociale medier er blevet blæst op:

- De pågældende udtalelser kunne ikke bære det. Jeg skrev jo også, at nu måtte vi også se tiden og tallene an, siger Pind.

Regeringen besluttede at indføre midlertidig grænsekontrol i 10 dage med øjeblikkelig virkning fra mandag 4. januar. Kontrollen udløber klokken 12 i morgen.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) oplyser i dag klokken 12, om regeringen vil forlænge grænsekontrollen.