Et stilfærdigt opgør med det uddannelsessnobberi, der i årevis har gennemsyret Danmark og de unges valg af uddannelse og karriere.
Sådan udlægger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) det fald i antallet af ansøgninger til de videregående uddannelser, som i dag er blevet offentliggjort.
Hvor der sidste år var 94.061 personer, som søgte ind på en videregående uddannelse, er det tal i år faldet til 90.563, viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Det er et fald på 3,7 procent sammenlignet med sidste år, og det er første gang siden 2008, at ansøgertallet til de korte, mellemlange og lange videregående uddannelser falder.
- Vi har længe haft en diskussion om den skæve fordeling mellem antallet af akademikere og faglærte i Danmark. Der er lidt for meget snobberi i forhold til, hvordan verden nu engang hænger sammen, og selvom det er rigtig godt, at mange tager en akademisk uddannelse, så er der så sandelig også brug for faglærte, siger Søren Pind og fortsætter:
- Derfor håber jeg, at det her er et stilfærdigt opgør med uddannelsessnobberiet. Der er andre veje end de videregående uddannelser, og jeg håber, at vi i Danmark kan få en lidt højere grad af balance mellem akademikere og faglærte.
Mere fokus på kvalitet
Op igennem 00’erne var der ellers stort politisk fokus på at øge ansøgertallet til de videregående uddannelser.
Ikke mindst fra den tidligere VK-regering, som sad på magten fra 2001 til 2011.
I 2005 sagde den daværende statsminister, venstremanden Anders Fogh Rasmussen, under sin åbningstale i Folketinget, at der var behov for at ”styrke Danmark som videnssamfund, så vi kan høre til blandt de mest velstående samfund i verden”.
Og i 2010 fastslog hans efterfølger på posten, Lars Løkke Rasmussen (V), i sin åbningstale, at det var ”meget positivt og afgørende for den fremtidige vækst”, at optaget af nye studerende på de videregående uddannelser det år havde slået alle rekorder.
Men ifølge Søren Pind er der brug for mere fokus på kvalitet frem for kvantitet, når det kommer til de videregående uddannelser.
- I mange år har vi satset på at få flere, flere og flere studerende ind på uddannelserne, fordi det var lig med noget, der er bedre, bedre og bedre. Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt. Min fornemmelse er, at vi nu har nået toppen for, hvad de nuværende strukturer kan bære. Nu handler det om at intensivere det kvalitative og ikke kun det kvantitative.
Søren Pind understreger, at han vil arbejde for at styrke kvaliteten på uddannelserne, så længe han er minister for området.
- Det er en kvalitetsjagt, som kommer til at fortsætte, når vi skal snakke uddannelsestaxameter på de videregående uddannelser.
Fokus på kreativitet og empati
Selvom ansøgertallet er faldet, betyder det ikke nødvendigvis, at der er færre, som vil blive optaget på de videregående uddannelser sammenlignet med sidste år, understreger Søren Pind.
Det ved man først den 28. juli, når ansøgerne får svar på deres ansøgninger.
Og dagens tal viser heller ikke, hvilke uddannelser ansøgerne har søgt ind på. Det bliver først offentliggjort i morgen.
Politikerne og erhvervslivet har længe efterspurgt flere ingeniører på eksempelvis de naturvidenskabelige uddannelser.
Og ifølge Søren Pind er der ingen tvivl om, at der på fremtidens arbejdsmarked er behov for flere ingeniører, it-kyndige og folk med naturvidenskabelige kompetencer.
Men det betyder ikke, at der ikke også er brug for andre kompetencer, understreger han.
- Fremtidens arbejdsmarked bliver mere og mere nuanceret. Det er de menneskelige sider som kreativitet, empati og social forståelse, som der kommer fokus på, og som bliver afgørende. Resten kan maskinerne for så vidt tage sig af. Men der er brug for nogle til at lave den ramme, siger han og fortsætter:
- For mig er det vigtigt, at folk gør det, de drømmer om og har passion for – men at de også skeler til jobudsigterne bagefter.