Pind om rygeforbud i fængselsceller: Vi er allerede i gang

Justitsminister Søren Pind (V) er allerede begyndt på forarbejdet til den lovgivning, der skal gøre det forbudt for indsatte at ryge i deres celler.

Justitsminister Søren Pind (V) er åben for at kigge på et forslag om at gøre rygning i fængselsceller forbudt. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Forarbejdet med at gøre det ulovligt for indsatte at ryge i deres celler er allerede i gang.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pind (V), efter at et flertal af Folketingets partier i dag foreslår netop det:

-Det er jo sund fornuft. Vi har set en udvikling i hele det omkringliggende samfund, og fængselspersonalet har også krav på, at de bevæger sig rundt i røgfri miljøer.

- Vi har arbejdet med det her og også fået en henvendelse fra Kriminalforsorgen, som ønsker det her. Og jeg kan forstå, at Fængselsforbundet støtter det, så det er et arbejde, som er i gang, og som jeg imødeser.

Hvad vil du bruge det her flertal til så?

Nu skal vi jo huske på, at det jo ikke ligefrem er feriekolonier, som vi taler om. Det er meningen, at folk skal afsone, og at de i den periode jo ikke skal kunne foretage sig hvad som helst.

Søren Pind (V)

- Det, vi gør, er, at vi forbereder den faktiske ændring af loven. Vi skal for eksempel have undersøgt, om må man ryge på frie arealer eller ikke. Og så vil der kunne ske en ændring af lovgivningen, når det arbejde er afsluttet.

Når lovgivningen så er på plads, hvordan har du så tænkt dig, at det skal håndhæves?

- Det er jo en del af det, som undersøgelsesarbejdet skal afdække. Men måden hvorpå det skal håndhæves, er som alt andet. At der skal være konsekvenser hvis ikke man overholder forbudene.

Se klip fra fængslet i videoen herunder

cellerygning_drdk_trtr

Pind: Personalet kan godt håndtere konflikter

Kan en sådan lovgivning ikke risikere at virke konfliktoptrappende mellem indsat og ansat?

- Fængselsforbundet selv har jo bedt om, at det sker. Og så har vi dygtigt fængselspersonale i Danmark, som kan håndtere den form for konflikter, så det må vi jo se.

- Men jeg ser det ikke umiddelbart som en stor forhindring. Og nu skal vi jo huske på, at det jo ikke ligefrem er feriekolonier, som vi taler om. Det er meningen, at folk skal afsone, og at de i den periode jo ikke skal kunne foretage sig hvad som helst.

De indsatte siger, at det virker beroligende på dem at ryge. Risikerer man ikke, at et forbud vil skabe uro i cellerne?

- Jeg er tryg ved, at det personale, som vi har, kan håndtere de situationer. Det vil også være godt for dem selv.

- Og samtidig må jeg sige, at det, at man sidder i fængsel og får lidt eftertanke og i stedet for at drømme sig væk et andet sted, og tager en smøg og kigger ud af vinduet, det er sådan set også en udmærket måde at minde fanger om, at der er en grund til, at man sidder der, og det brude man måske overveje.

Er det her ikke et noget frihedsindskrænkende forslag?

- Vi taler her om et fængsel, der i sig selv er frihedsindskrænkende. Så det er helt rigtigt, jo, siger Søren Pind.