Pind til Pape: Pas særligt på én baby

Den nye justitsminister fik en stok af den afgående. Pind havde overvejet at give en sherif-stjerne.

Den nye justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), fik en stok af den afgående Søren Pind (V) ved overdragelsen i ministeriet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde knap præsenteret Søren Pind (V) som justitsminister i juni sidste år, før han gjorde sig bemærket.

- Der er en ny sherif på vej til byen. Der vil blive slået hårdt, men retfærdigt ned, skrev Pind på Facebook.

Han varslede en ny linje, hvor der ville blive sat hårdt ind mod kriminalitet, bander og radikal islamisme. På Grundlovsdag i år sagde Pind sågar, at det kunne blive nødvendigt, at "demokratiet blev militant".

Nu triller sheriffen ud af Justitsministeriet for at overtage den mindre prestigefyldte post som forskningsminister i Løkkes nye regering, men ved overdragelsen til Søren Pape Poulsen (K) kunne Pind ikke lade være med at lede tankerne hen mod den titel, han selv opfandt:

- Jeg havde først overvejet at give dig sherif-stjernen, men jeg kan forstå, at du skal være tryghedsminister, så du skal have en stok. Så når du føler dig utryg, kan du støtte dig lidt til stokken, sagde Søren Pind henvendt til K-formanden.

- Det er en stok, jeg fik, da jeg var i Kenya, mens jeg var frihedsminister eller udviklingsminister eller whatever af en mand, som påstod, at han var 87 år. Han havde fået den af sin far, som blev 142 år, han sagde, den gav et langt liv og mange kærester.

- Det sidste må du selv om. Jeg har haft fin fornøjelse af den, sluttede Pind, og et latterbrøl gjaldede igennem salen i Justitsministeriet.

Kaktus til "sheriffen"

Den afgående justitsminister fik en kaktus af sin efterfølger.

- Først og fremmest kan den på dit nye kontor minde dig om den tid, hvor du red rundt på prærien som sherif. Og så kan den minde dig om, hvor sejlivede vi skal være, og hvor sejlivet du har været, sagde Pape.

Se Søren Pinds tale ved ministeroverdragelsen i Justitsministeriet:

Han ved godt, det ikke bliver nemt at tage over efter Søren Pind, erkendte han:

- Jeg har været sådan lidt. Er du okay, Søren. Er du sur på mig. Og jeg synes, du har gjort det fantastisk, sagde Pape.

- Jeg brænder helt vildt for det her. Men jeg tager også over for en, der brænder for det. Jeg glæder mig til, at vi nu skal sidde i regering sammen.

I sin tale til den nyudnævnte justitsminister bad Pind indtrægende om at prioritere særligt ét område:

- Jeg vil bede dig passe særligt på én baby, som jeg ikke har skrevet under på. Det er jeg ærgerlig over. Det er ungdomskriminalitetsoplægget. Det har vi en fælles forpligtelse til at gøre færdigt. Vi har brugt lang tid på det, og jeg tror, at du vil synes om det.

Se Søren Pape Poulsens tale ved ministeroverdragelsen i Justitsministeriet:

- Lige siden jeg var borgmester i København har det ligget mig på sinde, at lige præcis de unge mennesker, som det i vores fantastiske system af en eller anden årsag alligevel lykkes at falde igennem, skylder vi både deres ofre og dem selv at gøre bedre, lød det fra Pind.

Ballade om politiskolen

Han fremhævede knivloven, tiltagene over for syrienskrigerne, voldtægtspakken og de generelle strafforhøjelser som de mest markante aftryk i sin tid som justitsminister.

En del af hans aftryk som justitsminister har dog også givet Pind skarp kritik, blandt andet imamloven fra april, som skal gøre det ulovligt at tale for flerkoneri og revselse af børn.

I gave valgte Søren Pind at give Søren Pape Poulsen en stok med en speciel forhistorie:

Kritikere har også udtrykt fortørnelse over V-regeringens antiradikaliseringspakke, som vil lukke hjemmesider og gøre det kriminelt at dele islamistisk propaganda.

Det vakte også en del opsigt, da Søren Pind meddelte, at en ny politiskole ville blive placeret i Herning. Det skabte intern ballade i Venstre og fik Dansk Folkeparti på barrikaderne.

Pind har da også erkendt, at forløbet kunne have været bedre.

Den nye justitsminister, Søren Pape Poulsen, er dog lige så stålsat som sin forgænger på, at den nye politiskole skal ligge i Herning.

- Den nye politiskole skal lægges i Herning, og jeg går i gang så hurtigt som muligt med at få det til at ske, sagde Pape tidligere i dag.