Piratjagt i Guineabugten: En kommer til Danmark - tre bliver løsladt i en gummibåd

Kort efter den danske fregat Esbern Snare var ankommet i guineabugten i efteråret 2021, var fire pirater taget til fange. Tre af dem er nu blevet løsladt. Den fjerde er på vej til Danmark.

Det er på denne danske fregat, Esbern Snare, at flere af piraterne har siddet fanget. (Foto: (Illustration) Søren Winther Nørbæk)

- Som følge af Danmarks internationale forpligtelser og den formodede pirats helbredstilstand er det blevet vurderet, at der ikke var anden udvej end at bringe vedkommende til Danmark, udtaler justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter Justitsministeriet har offentliggjort, at en af de fire pirater, der har siddet fængslet på den danske fregat Esbern Snare, kommer til Danmark.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har bedt anklagemyndigheden om at frafalde tiltalen mod tre af de fire pirater. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Piraterne blev fanget, efter de danske styrker på fregatten den 24. november var i en ildkamp med pirater i guineabugten ud for Afrikas kyst.

I alt har fire pirater været tilbageholdt af Danmark efter ildkampen i november.

Den ene pirat blev alvorligt ramt af skud og måtte have benet amputeret. Derfor har han været på et hospital i Ghana indtil nu.

Men ifølge pressemeddelelsen fra Justitsministeriet er vedkommende altså nu på vej til Danmark.

Skulle bekæmpe pirateri

Fregatten er i Guineabugten for netop at bekæmpe pirateri i området, der er stærkt plaget af angreb.

Og selvom det altså lykkedes Danmark at fange pirater, så har justitsminister Nick Hækkerup nu meddelt anklagemyndigheden, at tiltalen skal frafaldes mod tre af piraterne, og de er derfor blevet sat på fri fod til søs.

I boksen herunder kan du læse, hvordan det foregik:

- Det er en meget usædvanlig sag, hvor der ud over de hensyn, som normalt vil være afgørende for, hvordan en straffesag vurderes, er behov for at inddrage en række andre hensyn. Vi har ingen interesse i at få de pågældende til Danmark, hvor de ville skulle afsone en eventuel straf, og hvor vi også risikerer, at de ikke efterfølgende ville kunne udsendes, udtaler justitsminister Nick Hækkerup i pressemeddelsen.

Og det er en usædvanlig sag, for den danske regering sendte fregatten afsted uden at have indgået udleveringsaftaler med nogen af landene i nærområdet. Og derfor skal piraterne altså retsforfølges i Danmark - eller sættes fri igen.

Og det er altså det, der nu er sket for tre af de fire tilbageholdte pirater.

- Det er klart, at regeringen helst havde set en lokal løsning, men det var desværre ikke muligt at overdrage de formodede pirater til lande i nærområdet, siger udenrigsminister Jeppe Kofod i pressemeddelelsen.

Retsforfølges i Danmark

Den fjerde pirat, der fik amputeret benet, og som nu er på vej til Danmark, skal dog stilles for retten herhjemme.

For Danmarks internationale forpligtelser gør, at vedkommende ikke blot kan sættes fri, som de tre andre.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod i pressemeddelelsen:

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger, at det ikke har været muligt at finde en løsning, der gør, at piraten med det amputerede ben ikke skal til Danmark. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Til trods for ihærdige diplomatiske bestræbelser har det desværre ikke været muligt at indgå en aftale med Ghana i forhold til den pågældende person. På grund af vores internationale forpligtelser var det afgørende at få garantier for den formodede pirats videre skæbne, men det har desværre ikke vist sig muligt.

Og det er netop de forpligtelser Danmark har internationalt, der gør, at han nu skal retsforfølges på dansk grund, siger justitsminister Nick Hækkerup:

- Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder. Jeg har derfor ikke pålagt anklagemyndigheden at meddele vedkommende et tiltalefrafald.

Ifølge justitsministeren betyder det, at han vil blive retsforfulgt i Danmark for forsøg på manddrab på danske soldater.

FacebookTwitter