Planen var at skabe ro - men uroen fortsætter i Dansk Folkeparti efter første gruppemøde

Som ny formand skulle Morten Messerschmidt forsøge at skabe ro i Folketingsgruppen blandt kritikere, men i stedet flød nye spydige kommentarer.

Morten Messerschmidt ville skabe ro på sit første gruppemøde. Men i stedet flød kritikken inden mødet.

Efter en lang og beskidt formandsvalgkamp er der stadig uro i Dansk Folkeparti.

For på vej ind til første gruppemøde i partiet, efter Morten Messerschmidt blev valgt, flød det med spydige kommentarer fra kritikerne af den nye formand.

DF-profilen Marie Krarup frygter ligefrem for partiets overlevelse. Det bekræftede hun på vej ind.

Er du bange for, at partiet går i opløsning?

- Ja, sagde hun.

Flere i Dansk Folkeparti har både før og efter valget luftet, at de overvejer deres fremtid i partiet med Morten Messerschmidt som leder.

Og da blot seks ud af de 16 folketingsmedlemmer har meldt ud, at de stemte på ham, havde det første gruppemøde derfor også til formål at skabe ro og opbakning fra folketingsgruppen, sagde den nye formand, der var langt mere optimistisk.

- Jeg mener ikke, det er ved at gå op i limningen. Vi har lige fået knap 2.000 nye medlemmer - det er jo udtryk for en vis begejstning. Så er det min opgave at sørge for, at den begejstring også er inde i gruppelokalet, lød det fra Morten Messerschmidt.

Pia Kjærsgaard er en 'meget stor del af problemet'

Men modsat ønsket om ro rettede både tidligere formand Kristian Thulesen Dahl og Marie Krarup skarp kritik mod partistifter og ex-ex-formand Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard skaber ballade ved at gå i medierne med intern kritik, mener Marie Krarup, som har meldt ud, at hun overvejer at forlade partiet.

- Jeg kan ikke leve med, at en tidligere formand, Pia Kjærsgaard, sidder i den danske verdenspresse og taler grimt om mig og andre, sagde hun.

- Hun er en meget, meget stor del af problemet.

Også Pia Kjærsgaard efterfølger på formandsposten, Kristian Thulesen Dahl, fik luftet, at Pia Kjærsgaard har gjort det svært for ham i hans tid som formand.

Har du følt dig undergravet af Pia Kjærsgaard som formand?

- Undergravet... definér undergravet?, sagde han og fortsatte:

- Der er ingen tvivl om, at Pia har haft sine egen dagsordener og har ønsket at styre noget mere, end hun skulle som ex-formand, siger han og slår fast, at han ikke mener, hverken han selv eller Pia Kjærsgaard skal være en del af ledelsen fremover.

Vil ikke sætte navne på ny ledelse

Men hvilken fremtid Pia Kjærsgaard skal have under Morten Messerschmidts formandsskab, vil Morten Messerschmidt ikke ind på endnu.

- Jeg ser Pia Kjærsgaard som en central del af folketingsgruppen, lød det.

Faktisk ville han slet ikke udtale sig om, hvilke tanker han gør sig om, hvem der skal bestride hvilke poster.

- Jeg har en masse ønsker, men jeg vil gerne lytte til de 15 andre, sagde han om folketingsgruppen.

Særligt problematisk har det været for kritikerne af Morten Messerschmidt, at hans projekt har lagt op til, at Peter Kofod, der er valgt til Europa-Parlamentet, skal være partiets næstformand.

Det kan man kun, ifølge partiets vedtægter, hvis man er medlem af Folketinget.

Men spændingen - eller balladen - om de nye poster må holdes tilbage lidt endnu.

- Jeg kommer ikke til at lægge kabale for, hvordan en gruppeledelse skal se ud, sagde Morten Messerschmidt.

Partiets ordførerskaber vil han heller ikke endnu tage stilling til - på trods af at flere i folketingsgruppen har meldt ud, hvad vi vil.

Kristian Thulesen Dahl har sagt, at han gerne ser sig selv i en rolle med økonomi, Bent Bøgsted forventer at fortsætte som beskæftigelsesordfører, og nuværende gruppeformand Peter Skaarup vil gerne fortsætte på posten.

Henriksen stiller ikke op igen

En af dem, som dog ikke har et ønske om at indgå i et samarbejde med Morten Messerschmidt, er hans rival til formandsvalget Martin Henriksen.

Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen vil ikke genopstille til Folketinget for DF. Ved kommunalvalget i november blev han valgt ind i byrådet i Stevns Kommune.

Han melder i stedet ud, at han ikke ønsker at genopstille til Folketinget for Dansk Folkeparti ved næste valg.

- Så skal man også kunne forsvare sin formand i stort og småt. Jeg kan simpelthen ikke se mig selv stå nede i de lokale byggemarkeder og stå og forsvare Messerschmidts sager og ledelsesmetoder, siger han.

En melding, der ærgrer Morten Messerschmidt, der ellers har rakt ud.

- Det er jeg oprigtigt ked af, sagde han efter gruppemødet.

- Jeg sendte i går en invitation til at mødes.

Martin Henriksen er medlem af hovedbestyrelsen, og han har på nuværende tidspunkt ikke tænkt sig at trække sig fra den post.

Begrænset begejstring

Efter gruppemødet lød der positive meldinger fra Morten Messerschmidt.

- Jeg ved godt, nogen sidder med nogle følelser. Det har jeg stor forståelse for, sagde han.

- Som jeg hører det fra dem, der har taget ordet på mødet, så er alle med på, at jeg nu har denne her opgave til at få samling på partiet og genskabt den gode stemning.

Én ting var i hvert fald faldet på plads - kritik skal holdes internt, lød det fra Marie Krarup.

Er der fuld opbakning til Messerschmidt?

- Der er en aftale om, at vi holder interne ting internt. Så I kan jo sende mig en sms, hvis Pia (Kjærsgaard, red.) går i pressen, sagde hun.

Sundhedsordfører Liselott Blixts lydløse svar på spørgsmålet, om "der er enighed i partiet nu?", var at slå ud med armene. Hun har tidligere luftet, at hun vil overveje sin fremtid i partiet.

Og det er ikke på én dag, det lykkedes for Morten Messerschmidt at skabe den ønskede begejstring, erkendte han.

- Enhver kan jo se, at der er nogle stridigheder mellem personer. Det, jeg siger, er, at det ikke har sat sig ned igennem organisationen. Det er det, der gør, at vi kan bilægge det her, for det handler mere om personer end om politisk uenighed, sagde han.