Politi efter Kina-kritik: Måske for nidkære

Politiet slår fast, at det udelukkende handler om sikkerhed, når man griber ind under det kinesiske statsbesøg

Københavns Politi forsøger på ingen måde at hindre kritik af den kinesiske præsident, Hu Jintao, der torsdag, fredag og lørdag var på officielt besøg i Danmark.

Det fastslår politiinspektør Mogens Lauridsen, der har det overordnede ansvar for sikkerheden under det kinesiske statsbesøg, efter kritik af politiets indsats.

- Vi har ikke fået ordre fra Justitsministeriet om, hvordan vi skal gøre. Og der er ikke udstedt en fatwa eller andet fra vores side, om, at det og det vil vi ikke se, siger Mogens Lauridsen.

- Vi prøver at lave den nødvendige sikkerhed omkring arrangementet og sikre, at gæster i landet kan komme til at de møder, de skal, uden at lide overlast, blive angrebet eller udsat for andet, siger han.

Journalist anholdt

Kritikken er blandt andet gået på, at politiet har anholdt en journalist, der satte Kina-kritiske plakater op, at politiet holdt en demonstration væk fra Hu Jintaos rute rundt i København samt holdt en kvinde med et Tibet-flag væk fra præsidenten ved Langelinie.

- Langt hen ad vejen er de enkelte sager en vurdering fra den taktiske leder på stedet, hvor meget vi kan tolerere eksempelvis i forhold til uro og sikkerhed, og om personerne overholder loven eller ej.

- Men jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at der så måske er nogle, der er lidt for nidkære, siger Mogens Lauridsen.

Ingen konkrete trusler

Han mener, at der er kommet ekstra fokus på sagerne, fordi politiet har vurderet, at der ikke er konkrete trusler mod den kinesiske delegation, fordi Kina ikke er internationalt engageret på samme måde som eksempelvis USA og Storbritannien.

- Derfor bruger vi betydeligt færre politifolk, end vi normalt bruger til at håndtere et statsbesøg på dette niveau. Det betyder så, at når vi skaber rum, som vi kalder det, så gør vi det tættere på situationerne, og så kan det udlægges som om, de ikke må møde kritikken.

- Alternativet var, som vi har gjort andre gange, at vi havde spærret store områder af, måske seks timer før de kom rundt, og så havde folk slet ikke kunnet komme så tæt på, siger Mogens Lauridsen.

Det kinesiske statsbesøg slutter lørdag.

/ritzau/