Politianmeldt læk i vigtige forhandlinger: 'Wammen har fuldstændig mistet grebet'

V kalder lækket notat ”fabrikeret" og usandt. Finansministeren skal forklare sig.

Venstre fortsætter udligningsforhandlinger trods nyt læk. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Venstre vil i forhandlingerne om en ny udligningsreform forsøge at tilgodese en række kommuner, hvor en Venstre-politiker bærer borgmesterkæden.

Sådan lyder det i Jyllands-Posten på baggrund af et regeringsnotat, som er blevet lækket fra de igangværende forhandlinger om en ny udligningsreform, der fordeler milliarder af kroner mellem landets kommuner.

Men det er et fabrikeret dokument – for Venstre har ikke luftet de krav, siger finansordfører og forhandler for Venstre Troels Lund Poulsen (V).

- Det er på alle måder forkert. Det har Venstre overhovedet ikke gjort, siger han og peger på, at de nu skal have en forklaring fra finansminister Nicolai Wammen (S).

- Vi kan ikke kan forhandle på den måde, hvor man fabrikerer et notat med politiske holdninger, som er stik imod det, som vi har sagt, siger Troels Lund Poulsen.

Også finansminister Nicolai Wammen afviser, at Venstre er kommet med de krav ved forhandlingsbordet.

Lækken er blevet politianmeldt til Københavns Politi.

Men til trods for både finansministerens udtalelser og politianmeldelsen, er der igen skabt dyb mistillid mellem Venstre og regeringen, siger Troels Lund Poulsen.

- Det er en finansminister, der fuldstændig har mistet grebet om en meget vigtig forhandling. Han er ikke på nogen måde i stand til at skabe et rum, hvor man kan diskutere politik, tværtimod kan vi konstatere, at han er med til at få fabrikeret notater, som både er forkerte, men som også forpester forhandlingsmiljøet.

Har I tænkt jer at møde op til forhandlinger, eller tager I en tænkepause?

- Vi har meddelt finansministeren i aftes, at på baggrund af de oplevelser, vi har haft i går, så bliver regeringen nødt til at forklare, hvordan de her forhandlinger kan komme tilbage til forhandlingslokalet, hvis regeringen ønsker det, siger Troels Lund Poulsen.

Wammen: Læk må ikke stå i vejen for aftale

Det lækkede notat kommer blot ugen efter, at Jyllands-Posten fik fingrene i interne papirer fra Socialdemokratiet og regeringen.

I sidste uge kom en angrebsplan nemlig frem omkring, hvordan Socialdemokratiet skulle angribe Venstre netop på baggrund af ting, der blev sagt i de lukkede forhandlinger om en udligningsreform.

Finansminister Nicolai Wammen beklager den nye læk.

- Det er naturligvis helt uacceptabelt. Det ser jeg på med allerstørste alvor, og det er også baggrunden for, at Finansministeriets departementschef i går lavede en anmeldelse af sagen til Københavns Politi for at finde ud af, om der er sket en overtrædelse af straffeloven, siger han.

Finansminister Nicolai Wammen beklager den nye læk. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Nicolai Wammen forklarer, at notater er et helt "sædvanligt" dokument, der altid bliver lavet sideløbende med forhandlinger i Finansministeriet. Men det, der står i dokumentet, er, at man fra embedsmænd i Finansministeriets side forventer, at man måske kan få Venstre med i en aftale, hvis man freder specifikke Venstre-kommuner i udligningsreformen.

- Det, der bliver lavet notater om, er dels, hvad partierne har meldt i forhandlingerne, men også hvad man kunne forestille sig kunne være landingsbaner for, hvor man kan mødes i forhandlingerne. Og jeg vil gerne understrege, at Venstre har ikke i forhandlingerne udtrykt ønske om at begunstige specifikke Venstre-kommuner, siger Nicolai Wammen.

Hvorfor skriver I det så?

- Det, der bliver skrevet, er, at man kunne forestille sig, at det kunne være en imødekommelse i forhold til Venstre. Det er der nogle embedsmænd, der har vurderet. Det er ikke det samme, som at Venstre har sagt det – for det har de ikke.

Hvem bærer ansvaret for lækken?

- Det er den, der har givet de her oplysninger videre. Og det er derfor, vi har videregivet sagen til Københavns Politi for at finde ud af, hvad der er sket. Vi ser det her som helt uhørt. Og det er klart, at hvad der foregår i Finansministeriet, det er mit ansvar. Derfor er jeg også glad for, at der resolut og meget kontant bliver sat ind.

Det er anden gang, der bliver lækket fra det, man kalder det fortrolige rum. Hvad betyder det for forhandlingerne?

- Jamen det er dybt alvorligt. Det har ikke været tiltænkt at skulle ud, fordi det også indeholder følsomme oplysninger i forhold til, hvad partier har meldt og overvejelser om, hvordan regeringen kan komme dem i møde, siger finansminister Nicolai Wammen.

Men det viser vel, at I ikke evner at holde rummet fortroligt?

- Det viser, at der er en person, der har lækket det her materiale. Det er dybt problematisk og så alvorligt, at vi har lavet en anmeldelse til Københavns Politi.

Men hvordan skal man kunne have tillid til, at rummet herfra holdes fortroligt?

- Jeg tror, at alle har en interesse i, at rummet holdes fortroligt. Det er i forvejen nogle meget svære forhandlinger, vi står i, siger Nicolai Wammen.

Sidst, der var en læk, fik Venstre flere indrømmelser fra regeringen for at komme tilbage i forhandlingerne. Hvad vil du betale Venstre for at få tilliden tilbage denne gang?

- Jeg mener ikke, at det her handler om, at nogen skal betale noget til nogen.

Tillid kan godt have en pris jo?

- Den her læk må ikke stå i vejen for, at vi kan lave et godt arbejde i fællesskab.

- Vi står med nogle i forvejen svære forhandlinger, og den, der har lækket de her papirer, har ikke gjort opgaven lettere. Men vi er nødt til i fællesskab at se, om vi ikke kan lave en fornuftig aftale med hinanden. Det oplever jeg en vilje til hos de partier, vi forhandler med – inklusive Venstre, siger Nicolai Wammen.

Regeringen forhandler senere i dag videre om udligningsreformen med Nye Borgerlige.

Facebook
Twitter