Politiet roste nordjysk festlejr, før de lukkede den: Det er selvfølgelig uheldigt, vi ændrer mening

Der er hverken uddelt bøder eller løftet pegefingre. Alligevel lukker Nordjyllands Politi nu ungdomscamp.

Robinson-dyst på stranden under Skyland Beach Camp i Øster Hurup i Nordjylland, torsdag den 2. juli 2020. Nordjyllands Politi har fredag rådet Skyland Beach Camp til at lukke, hvilket arrangørerne nu efterkommer. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Man har som bekendt et standpunkt, indtil man tager et nyt.

Sådan kan Nordjyllands Politis holdning til ungdomscampen Skyland Beach Camp i Øster Hurup ganske loyalt gengives.

For siden ungdomscamperingen slog dørene op for de unge gæster i søndags, har betjente fra Nordjyllands Politi været flittige gæster i lejren. De har dog hverken uddelt bøder eller løftet pegefingre. Tværtimod nærmest roste politiet lejren efter deres besøg tirsdag, da Jørgen Nielsen fra Nordjyllands Politi talte med den regionale avis Nordjyske.

- Vi har været forbi flere gange for at sikre, at alt foregår, som det skal, Vores kontroller har ikke givet anledning til en eneste rapport, konstaterede han til avisen.

Nu har politiet så skiftet mening. Ole Kristensen, der er politiinspektør ved Nordjyllands Politi, har svært ved at pege på konkrete episoder, der har ført til lukningen.

- Vi vurderer nu, at det er et arrangement i den forstand, at det er noget, der ligger ud over den almindelige campingdrift, siger han til DR Nyheder.

Hvad mener du med det – står folk for tæt eller hvordan?

- Det har jo præg at være festivallignende. Det er konkret det, man går ind og siger: 'Det må de ikke'.

De unge må gerne campere - men ikke feste

Politiinspektører medgiver, at det kan se uheldigt ud, når politiet går ud og ændrer mening om et arrangement, men han mener i den givne sag, at det har været nødvendigt.

- Vi har dannet os et samlet billede om, hvad der foregår. Det, vi troede, det var i teorien, har vist sig at være noget andet i praksis. Derfor er vores vurdering nu en anden. Man kan sige, at det er selvfølgelig uheldigt, at vi nu skal ændre mening, men som myndighed er vi også nødt til at være parat til at ændre mening, når tingene ikke lever op til det, som vi egentlig regnede med.

Politiinspektør Ole Kristensen, Nordjyllands Politi, erkender, at politiet har haft skiftende holdninger til den festlejr, der finder sted i Øster Hurup. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ole Kristensen understreger, at de unge fortsat gerne må campere i området, men de ting der ligger udover den "almindelige campingdrift" skal stoppe. Det har fået arrangørerne til at kaste håndklædet i ringen.

Derfor bliver der ikke nogen festivalcamp i næste uge, siger arrangør Bjørn Pedersen til DR Nordjylland.

Jakob Demant, sociolog og forsker i ungdomskultur ved Københavns Universitet, siger, at samfundet med fordel kan komme landets unge i møde med gode rammer til arrangementerne. Deres behov for sociale rammer forsvinder nemlig ikke under coronakrisen - snarere tværtimod.

- Vi er også nødt til at prøve det af for at se, om vi kan navigere i det og prøve at understøtte, at de overholder de her retningslinjer. Vi er også nødt til at åbne op for det her, for vi kan ikke lukke det ned alene.

Gæster: Det har ikke været corona-venligt

Blandt festivalens gæster er der delte meninger om, om gæster og arrangører har overholdt retningslinjerne.

Kasper Hansen har festet med i løbet af ugen og kan godt se, det ikke har været særligt corona-venligt.

Kasper Hansen er netop på vej hjem efter en uges fest med 1.500 andre unge. (© dr)

Men det mener han godt, man kunne have forudset fra starten.

- Når man er fuld og løber rundt, så siger det lidt sig selv, at de der coronaregler ikke bliver overholdt.

Han har oplevet, at campisterne ikke har været særligt gode til at overholde retningslinjerne.

Simon Bødker har haft lignende oplevelse af de festglade gæster.

- Folk er fulde og kan ikke styre sig. Folk kysser og krammer hinanden og fester sammen, og overholder ikke retningslinjerne.

Hverken vagter eller politi har grebet ind

Kia Vestergaard har også været gæst på Skyland Beach Camp, og har oplevet flere gange, at vagterne ikke har grebet ind, når der har været mange samlet.

- Ved fester om aftenen og aktiviteter nede ved campingområderne, har de ikke været særligt gode til at skille folk ad.

Simon Bødker og Kia Vestergaard har haft en mere rolig festival end normalt: "Vi har holdt os for os selv og ikke givet den lige så meget gas som normalt". (© dr)

Hun synes det er ærgerligt, de ikke har grebet ind.

- De skal have mere bemanding på i forhold til vagter for at kunne overholde de her retningslinjer. Vi har set to vagter rende rundt hele tiden, og det er det.

Bjørn Nikolaj Lund Pedersen er en af arrangørerne bag Skyland Beach Camp og siger, at både festivalens egne vagter og politiet har levet op til deres rolle.

- Der er ikke på et eneste tidspunkt, hvor hverken Skylands vagter eller politiet har kommet, hvor der har været for mange i campingområderne. Politiet har kigget med på sidelinjen, og der har ikke været noget tidspunkt, hvor det har været nødvendigt for dem at skride ind.

- De fester, vi har holdt, har været små og korte, hvor vi har delt gæsterne godt ud. Vores dj's har været gode til at stoppe musikken, når folk begyndte at klynge sig lidt for meget sammen.

Facebook
Twitter