Politiets jakker er så stramme, at DF kræver millioner til nyt tøj

Skudsikre veste driller politiets jakker. Problemet bliver nu en del af finanslovsforhandlingerne.

Arbejdsmiljørepræsentant Jesper Storgård fra Københavns Politiforening demonstrerer, hvordan politijakken strammer, når man samtidig har en sikkerhedsvest på.

Politibetjente over hele landet har i flere år haft et besynderligt problem: Deres tøj passer ikke.

Helt konkret er der tale om, at uniformsjakken strammer og hæmmer betjentenes bevægelsesfrihed, når de samtidig er pålagt at have sikkerhedsvest på under jakken, hvilket er tilfældet i flere politikredse i Danmark.

Det kan lyde banalt og som noget, der er relativt let at rette op på, men ifølge Michael Bergmann Møller, der er arbejdsmiljøansvarlig i Politiforbundet, udgør de stramme jakker en reel sikkerhedsrisiko.

- Politiet skal altid være mentalt parat, og det giver sig selv, at hvis man har en jakke, der sidder alt for stramt, så vil det gå udover vores opmærksomhed, når vi er på gaden, siger Michael Bergmann Møller.

- Det kan sagtens udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis vi får indskrænket vores bevægelsesfrihed, når vi skal anholde farlige gerningsmænd som bandemedlemmer eller terrorister, siger han.

Problem opstod efter terrorangreb

De nuværende uniformsjakker blev indført i politiet for over 10 år siden, men efter terrorangrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København i 2015 er politibetjente i flere kredse blevet udstyret med nye sikkerhedsveste, som de dagligt er pålagt at have på, når de er på gaden.

Jakkerne er ikke designet til at passe udenpå en stor og tung sikkerhedsvest, som i værste fald skal kunne stoppe en kugle.

Derfor strammer jakkerne ifølge politiet uhensigtsmæssigt meget udenpå sikkerhedsvesten, og det kan eksempelvis gøre det besværligt for politiet at få fat i pistol, peberspray og håndjern ved bæltet, når der er brug for det.

- Problemet er, at man kan vælge imellem at have en jakke, der er stor nok til, at man kan have sin sikkerhedsvest indenunder, men hvis man så ikke skal bruge sin vest en dag, så vil jakken hænge som en pose henover kroppen, og det duer ikke. For det er vores arbejdsbeklædning, og det skal virke, siger Michael Bergmann Møller fra Politiforbundet.

- I yderste konsekvens bliver det et sikkerhedsproblem, hvis man ikke er i stand til at komme til sit våben, når der hænger sådan en pose henover ens krop, siger han.

Politiforbundet efterlyser helt specifikt en ny jakke i flere lag, så betjentene selv kan bestemme, om de vil have et eller flere lag på, afhængig af om de også bærer sikkerhedsvest.

Flerlagsjakken består i alt af tre lag – en windbreaker, en fleece og en almindelig jakke – og koster ifølge DR Nyheders oplysninger 3.000 kroner mere end den nuværende uniformsjakke.

Det konkrete ønske fra politiet lyder, at omkring 8.500 betjente får nye jakker, og det vil løbe op i en regning på over 25 millioner kroner. Dertil kommer mulige ekstraudgifter til andre uniformsdele som eksempelvis bukser, der kan gøre regningen nogle millioner kroner dyrere.

DF stiller krav til regeringen

Advarslen fra betjentene bliver der nu lyttet til på Christiansborg.

Her smider Dansk Folkeparti ønsket om nye uniformer på bordet i de igangværende finanslovsforhandlinger med regeringen.

- Vi stiller det krav, at regeringen seriøst ser på, om politifolkene har det optimale udstyr, som de har brug for. Efter terrorangrebet i 2015 udstyrede man jo politifolkene med sikkerhedsveste, og så skal det andet udstyr, man har, jo også passe sammen med de sikkerhedsveste, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

- Politifolkene skal være trygge i det daglige, og derfor må vi have regeringen til at sikre, at der bliver leveret en ordentlig løsning på det her. Om nødvendigt må vi i finanslovsforhandlingerne finde en sum penge, så politifolkene har det bedste udstyr, siger han.

Normalt bliver yderligere bevillinger til politiet forhandlet på plads og aftalt i forbindelse med de fireårige politiforlig, der indgås på Christiansborg.

Men Dansk Folkeparti mener, at der er tale om en ekstraordinær situation, når politifolk selv klager over for dårligt udstyr.

Derfor bliver de stramme jakker nu en del af finanslovsforhandlingerne.

- Man skal handle hurtigt og sikre, at det udstyr, politifolkene har, er det mest optimale, man kan forestille sig. Vi har også et ansvar for, at politifolkene kan føle sig trygge, siger Peter Skaarup.

Finansminister er "meget åben"

Finansminister Kristian Jensen (V) erklærer sig ”meget åben” overfor ønsket om nye uniformer til politiet, så man kan komme problemet med stramme jakker til livs.

- Hvis Dansk Folkeparti rejser det som et finanslovskrav, så vil vi lytte til det. Men det er et nyt krav for mig, så jeg vil ikke stå og love noget på forhånd, siger Kristian Jensen.

- Men jeg ønsker, at politiet får så gode arbejdsvilkår som muligt, og det kan ikke være rimeligt, hvis det er sådan, at deres sikkerhedsveste gør deres arbejde mindre effektivt, siger finansministeren.

Michael Bergmann Møller fra Politiforbundet glæder sig over, at der nu bliver lyttet til betjentenes kvaler med de stramme jakker:

- Jeg er særdeles tilfreds med, at Christiansborg lytter til vores problemer omkring uniformeringen. For det er altafgørende for os, at vi har en ordentlig arbejdsbeklædning, der virker mange år ud i fremtiden.

Facebook
Twitter