Politiforbund: Soldater i gaderne er udansk i en fredstid

Politiforbundet er glade for assistance fra Forsvaret, selvom det også bekymrer dem, at der skal militær på gaden i fredstid.

Politforbundet vil undersøge, om soldaterne kommer til at overtage det arbejde, som de konfliktramte politikadetter skulle have varetaget. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Politiforbundet modtog nyheden om, at soldater nu skal løse en række politiopgaver, med blandede følelser.

På den ene side er politiet så presset af den verserende bandekonflikt og grænsekontrollen, at forbundet byder assistancen velkommen. Men det er et par men'er.

- Fra Politiforbundets side mener vi, at det er udansk at sætte militær ind i gaderne i fredstid, siger formand Claus Oxfeldt.

- Overordnet er vi bekymrede for, at militæret bruges til at løse civilopgaver.

- Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at vi i den grad har brug for assistance, og derfor er det selvfølgelig positivt, at militæret kommer og assisterer os, så vi kan få frigjort nogle ressourcer.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede for kort tid siden regeringens plan for, hvordan danske soldater kan være med til at aflaste politiet.

Hjælpen fra Forsvaret vil ifølge regeringen frigøre 128 årsværk i politiet, som kan fokusere på andet politiarbejde hjemme i deres kredse.

Soldaterne skal løse bevogtningsopgaver i hovedstaden og hjælpe med grænsekontrollen, men de kommer ifølge de to ministre ikke til at patruljere i gaderne, som det er tilfældet i lande som for eksempel Belgien og Frankrig.

Hvad med kadetterne?

Deres opgaver er derfor de samme, som skulle have været løst af de nyuddannede politikadetter, som ikke kan komme i gang med at arbejde på grund af overenskomststridigheder mellem staten og Politiforbundet.

Og den del får også Claus Oxfeldt til at være på vagt.

- Det er et rigtig, rigtig godt spørgsmål, om det er konfliktramt arbejde, de begynder at varetage. Det er selvfølgelig noget, vi undersøger, siger han.

- I øjeblikket står vi jo i en konflikt, hvor kadetterne ikke kan sættes ind ved grænsen. Kan man så sætte militæret til grænsen?, spørger han.

Soldaterne bliver ifølge planen udrustet med egne våben og peberspray og strips som politiet. De har ikke anholdelsesret som de almindelige betjente, men kan ligesom andre danskere foretage en civil anholdelse.

De vil være i deres normale uniformer, men have et armbind på, der viser, at de samarbejder med politiet.