Politikere åbner op for mere polstring af Forsvaret

Forsvarsministeren er med partiledere på besøg i Irak hos danske soldater, som får løfte om flere penge.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er sammen med partilederne i Irak, hvor de aflagde besøg hos de danske udsendte, som blandt andet træner irakiske soldater til at bekæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat. (arkivfoto) (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)

Der tegner sig et flertal over midten for at styrke det danske forsvar. Det står klart under forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) besøg i Irak.

Han mødes søndag med de knap 200 danske soldater på Al Asad-basen 180 kilometer vest for hovedstaden Bagdad, hvor også Ritzau og andre danske medier var med.

Forsvarsministeren har selskab af DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, samt De Radikales leder, Morten Østergaard.

Da forsvarsministeren rundede dagen af med en tale til de udsendte soldater, åbnede han op for spørgsmål. Og blev kun mødt af et:

Hvad ligger der bag ordene i regeringsgrundlaget om et substantielt løft af Forsvaret?

- Grundlæggende deler vi den opfattelse, at når trusselbilledet ændrer sig, vi ser et mere aggressivt Rusland, vi ser, hvad der sker i Ukraine, vi drøfter Arktis, så skal man på en eller anden måde reagere. Det ligger i det substantielle løft.

- Jeg kan ikke sige mere om det, for jeg ved ikke, hvad Forsvaret har brug for, siger Claus Hjort.

Til september vil Forsvaret komme med en udmelding om, hvad der er brug for, når Danmark skal imødegå fremtidens trusler og samtidig bidrage internationalt.

På baggrund af de ønsker vil regeringen komme med et udspil. Det skal fremlægges 1. oktober, lover forsvarsministeren.

Både Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen er under besøget åbne for at tilføre flere penge til Forsvaret i kølvandet på krav fra USA og russisk indblanding i Ukraine.

R-leder Morten Østergaard er mere forsigtig. Han afviser dog ikke at tilføre flere penge.

/ritzau/

Læs også