Mens byrådet i Aarhus Kommune har sat en stopper for planerne om en stormoske, så er der endnu en stor moske på vej i København.
Den skal ligge på Dortheavej i det københavnske nordvestkvarter, hvor Det Islamiske Trossamfund (DIT) allerede har en moske. Teknik- og Miljøudvalget har givet DIT dispensation til at bygge moskeen større og flottere.
Det skete i starten af februar, inden afsløringerne i TV 2-dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' rullede over skærmen. I morgen skal Økonomiudvalget tage stilling til projektet, som kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) vil forsøge at stoppe.
- Jeg stemmer nej til at give dispensation til at opføre en stormoske i København, siger han til DR Nyheder.
Og det opfordrer han også de andre medlemmer af udvalget til at gøre.
- Der bør være grund til, at man tænker sig om en ekstra gang på baggrund af det, som vi har fået at vide i den seneste uges tid, at der foregår i miljøerne bag moskeerne, siger Carl Christian Ebbesen med henvisning til TV 2's dokumentarserie.
På kant med loven
Men dispensationen er givet, og den kan politikerne ikke umiddelbart rulle tilbage, erkender Socialdemokraternes politiske ordfører på Københavns Rådhus, Lars Aslan.
- Der findes en masse organisationer, som jeg ikke bryder mig om, men som er lovlige, og der er man som politiker på kanten med loven, hvis man stemmer noget ned, fordi man ikke kan lide det, siger han.
Lars Aslan har i længere været skeptisk ved, at DIT vil etablere en stormoske.
- Jeg er bekymret for, hvem der bliver inviteret til Det Islamiske Trossamfunds nye moske. De har tidligere inviteret prædikanter, der har lige så vanvittige holdninger, som man har i Grimhøj-moskeen, så det kan godt bekymre mig,
Socialdemokraten understreger, at majoriteten af de danske imamer "sagtens kan finde ud af at opføre sig ordentligt", og at det er holdningerne hos en lille gruppe imamer, der er problemet.
- Jeg mener rent faktisk, at Det Islamiske Trossamfund er en af de organisationer, der har rigtig svært ved at finde ud af det, siger Lars Aslan og erkender i samme åndedrag, at han ikke kan stoppe dem i at føre projektet med den nye stormoske ud i livet.
- Så længe, det er en lovlig organisation, tilkommer det altså ikke mig som politiker at dømme folk ude. Hvis de har erhvervet en grund i København, så kan de bruge den, siger han.
DIT ejer grunden
Det er netop forskellen på sagen med det nu droppede stormoske-projekt i Aarhus og den kommende stormoske i København. For DIT ejer allerede grunden på Dortheavej, mens grunden tiltænkt Aarhus-moskeen er kommunal.
Søndag sagde Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) så, at han - efter at have set videoklip fra 'Moskeerne bag sløret' - ville stoppe udbuddet af grunden.
Det bakker et flertal i Aarhus Byråd op om, og så kan Forbundet for Islamiske Foreninger - en sammenslutning af 11 muslimske foreninger - ikke bygge stormoskeen på grunden ved krydset ved Bautavej og Åby Ringvej i det vestlige Aarhus.
Men Carl Christian Ebbesen insisterer på, at dispensationen til stormoskeen på Dortheavej skal til afstemning igen, selv om den er givet og ikke umiddelbart kan trækkes tilbage igen.
- Jeg kan ikke forhindre, at der bliver opført moskeer i København, men jeg kan forhindre, at de får lov til at bygge stormoskeer. Hvis de vil noget, så må de holde sig inden for de her spilleregler, der er for alle mulige andre, når vi laver kommune- og lokalplaner, siger kultur- og fritidsborgmesteren.
- Jeg vil ikke være med til at give dispensation til, at de kan bygge højere og større, end det der ligger i en lokalplan, og det er grunden til, at jeg stemmer nej, understreger han.
Men der er ikke noget at komme efter for Dansk Folkeparti. Det understreger Flemming Steen Munch (V), der er gruppeformand for Venstre-politikerne i Borgerrepræsentationen.
- Vi forholder os til planloven i den slags spørgsmål. Ikke religion eller hvad bygningerne skal bruges til. Den slags kan vi ikke blande ind i byggesagsrådgivningen i København Kommune. Det ville kræve en ændring af loven, siger Flemming Steen Munch.
- Rent symbolsk kunne man måske nok rejse et flag for at markere utilfredshed. Men efter min bedste overbevisning ville man ikke få andet ud af det, end et påbud fra domstolene om, at det var forbudt, fortsætter han.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Det Islamiske Trossamfund. Vi ville blandt andet spørge:
- Hvad betyder afsløringerne i TV 2's dokumentar for jeres planer om at bygge en stormoske?
- Hvad betyder Aarhus-beslutningen om at droppe planerne om en stormoske for jeres byggeplaner?
Men:
- DIT har ingen kommentarer, lyder den kortfattede besked fra Det Islamiske Trossamfunds pressesekretær.