Det falder ikke i god jord hos de to folketingspolitikere Jacob Mark (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL), at de er blevet nægtet adgang til den stærkt omdiskuterede ø-stat Nauru, der huser flygtninge som en del af Australiens stramme flygtningepolitik.
Afvisningen af dem skyldes nemlig, at de forud for besøget har udtalt sig kritisk om ø-statens behandling af flygtninge, lyder det fra begge politikere.
- Jeg er forbløffet over, at jeg ikke kan få adgang til Nauru, fordi jeg har kritiseret de frygtelige forhold, som flygtninge lever under. Vi snakker altså om en flygtningelejr, der er kontrolleret og styret af Australien, som jeg ikke må få adgang til, fordi jeg har en kritisk holdning. Det er voldsomt udemokratisk, og jeg kan slet ikke forstå, hvordan Australien kan acceptere det, lyder det fra Jacob Mark i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.
- Det er kun os, der har udtalt os kritisk over for øen, der er blevet nægtet adgang, og det betyder jo, at de bevidst undgår, at kritiske stemmer får lov at se, hvordan flygtningene lever ude på den ø. Og det viser bare, at der er noget fuldstændig galt nede på den ø.
Samme kritik har Johanne Schmidt-Nielsen, der på Facebook langer skarpt ud efter ø-staten, der har "frasorteret uønskede danske politikere".
- Jacob Mark og jeg selv har inden besøget i medierne kritiseret "den australske model", som indebærer, at tusindvis af asylansøgere, der er på vej mod Australien, tvinges til at bo i lejre på stillehavsøer som Nauru. Hvorfor en dansk politiker med navnet Naser Khader – uden at have udtalt sig kritisk om Nauru eller Australien – er sorteret fra, kan man kun gætte på, skriver hun i sit opslag.
- Det er fuldstændig uacceptabelt og antidemokratisk og siger alt om situationen på Nauru, at kritikere nægtes adgang.
Det konservative folketingsmedlem Naser Khader også blevet nægtet adgang til øen. Det er dog uklart, hvad der er årsagen til dette.
De øvrige medlemmer af Folketingets Udlændingeudvalg fra henholdsvis Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti er ifølge DR Nyheders oplysninger ikke blevet nægtet adgang til Nauru, men dropper også besøget på øen.
Politikerne, der befinder sig i Australien, tog alligevel ud i lufthavnen for at forsøge at komme afsted til øen, hvilket altså ikke lykkedes.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skrev her til morgen på Twitter, at ministeriet arbejdede på at sikre adgang til Nauru for samtlige danske folketingsmedlemmer, som deltager på turen.