Politikere efter ja til afstemning: Det er en skidt dag for kriminelle

Begge fløje mener, at grænseoverskridende kriminalitet bliver nemmere at bekæmpe ved at fjerne retsforbeholdet.

Med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i midten præsenterede partiformændene Pia Olsen Dyhr (SF), Morten Østergaard (R), Lars Løkke Rasmussen (V) og Søren Pape Poulsen (K) aftalen om en folkeafsteming om Danmarks retsforbehold. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Danskerne skal senest i foråret 2016 stemme om retsforbeholdet.

Det er regeringen sammen med SF, Venstre og Konservative blevet enige om.

Parterne ønsker alle, at Danmark erstatter retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Som det er nu, står Danmark uden for store dele af EU's retspolitik. Og et ja vil betyde, at vi vil kunne være med i EU's politisamarbejde Europol. Men tilvalgsordningen vil gøre, at vi fortsat selv kan bestemme på flygtninge og asyl-området.

- Vores ønske er, at danskerne får mulighed for at tage stilling til, om vi fremover skal udskifte vores retsforbehold med en tilvalgsmodel, så vi også fremover kan deltage i EU's politisamarbejde, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt

På Twitter er der fra begge fløje for en gangs skyld fælles begejstring over aftalen. Håbet er, at et ja til at afskaffe retsforbeholdet for at gøre det nemmere at bekæmpe menneskehandel og grænseoverskridende kriminalitet.

Socialdemokraternes Morten Bødskov skriver på Twitter, at aftalen med de andre partier er god, fordi Danmark ikke skal være det svage led.

Han mener, at retsforbeholdet kun gavner de kriminelle, og det derfor bør fjernes.

https://twitter.com/mfMorten/status/542647446674083841

Den udlægning er Venstres næstformand, Kristian Jensen, enig i. 'Skidt for kriminelle', skriver han på sin Twitter-profil.

https://twitter.com/Kristian_Jensen/status/542643353813536768

'Tættere på EU's hjerte'

Og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil med sit tweet sprede samme budskab til udlandet.

En dansk afstemning i 2016 kan bringe Danmark tættere på EU's hjerte. At stå udenfor tjener kun de kriminelle, lyder det fra Lidegaard.

https://twitter.com/martinlidegaard/status/542647077701165056

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, lægger vægt på, at Danmark fortsat skal have selvbestemmelse over udlændingepolitikken.

https://twitter.com/SorenPape/status/542649219904196608

Venstres folketingsmedlem og formand for EuropaudvalgetChristiansborg, Eva Kjer Hansen, mener, at en afstemning bringer Danmark tættere på EU. Og det er på tide, skriver hun.

https://twitter.com/EvaKjerHansen/status/542647689264246784

Gør som Norge

Selvom det strømmer over med positive tilkendegivelser fra begge fløje over afstemningen, er meldingen ikke overraskende en anden fra Folkebevægelsen mod EU.

Medlem af Europaparlamentet Rina Ronja Kari mener, at Danmark hellere skal bevare retsforbeholdet og gå med i Europol, som Norge er det, skriver hun.

Norge står uden for EU, men er med i en række samarbejdsaftaler, der blandt andet skal bekæmpe menneskehandel og grænseoverskridende kriminalitet.

https://twitter.com/rinakari/status/542644767583387649

Retsforbeholdet er et af i alt fire forbehold, der udspringer af den danske folkeafstemning 2. juni 1992, da 50,7 procent af de danske vælgere stemte nej til Maastricht-traktaten, mens 49,3 procent stemte ja.