Politikere er bekymret for svinebakterier

Socialdemokraterne er blandt de partier, der vil se på antibiotikaforbruget i landbruget, da svinebakterier har kostet menneskeliv i Danmark.

Socialdemokraternes fødevareordfører Orla Hav mener, at der må tages en diskussion om antibiotikaforbruget i landbruget i lyset af tre dødsfald som følge af resistente svinebakterier. (© DR)

I går, tirsdag, kom det frem, at tre danskere har mistet livet til den såkaldte svinebakterie i årene 2012 og 2013. Det er de første bekræftede dødsfald som følge af bakterien.

- Det optager os rigtigt meget. Og det her er noget, der vil få det endnu højere op på dagsordenen, siger Orla Hav, der er fødevareordfører for Socialdemokraterne.

EL: Vi har svigtet i årevis

Svinebakterien er en multiresistent stafylokokbakterie, også kendt som MRSA. Den særlige gren, der rammer svin, er kendt som CC398 og har hidtil krævet menneskeliv i andre lande, men aldrig før i Danmark.

Den opstår i svinestaldene og bliver særligt farlig, når svinene får store mængder antibiotika. Det gør den nemlig resistent og dermed meget sværere at bekæmpe i mennesker.

- Det her bliver kun værre og værre, fordi bakterierne breder sig mere og mere. Det er en konsekvens af, at skiftende regeringer i årevis har svigtet og har opgivet at begrænse smitten, siger fødevareordfører for Enhedslisten, Per Clausen.

Må se på antibiotikaforbruget

Han mener, at en stærk indsats mod antibiotikaforbruget er den eneste måde at bekæmpe bakterien, som findes i millioner af danske svin.

- Man kan ikke nøjes med at forsøge at forhindre bakterien i at komme videre fra svin til mennesker. Den taktik er fejlet totalt. Vi må have en indsats mod overdreven brug af antibiotika, siger Per Clausen.

Orla Hav er enig i, at der må ses på antibiotikaforbruget i lys af dødsfaldene.

- Den næste diskussion må handle om, hvordan vi håndterer antibiotika, som giver resistens. Man skal være meget varsom med antibiotika, og vi må sikre os, at det bliver målrettet de syge dyr, siger han.

V: Vi er allerede i gang

Netop nu er en undersøgelse i gang omkring effekten af tidligere tiltag for at sænke forbruget af antibiotika og for partiet Venstre giver dødsfaldene ikke anledning til at sætte tempoet i vejret.

- Vi er i gang med indsatser, og vi skal have et resultat af, hvor vi står nu. På baggrund af det vil vi foretage en vurdering, siger Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.