Politikere: Folk skal kaldes til afhøring hvis de ofte mister passet

Både fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten lyder det, at politiet må gå ind i sager med folk, der ofte mister deres pas.

Nogle folk er bare heldige og mister deres pas ofte, for eksempel på storbyferie, lyder det fra Pernille Skipper, der dog mener, at politiet skal ind i sagen om de forsvundne pas. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Politiet skal overvåge og reagere, hvis folk gentagne gange inden for få år mister deres pas.

Sådan lyder det fra både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

- Man kan kalde folk til afhøring, hvis de beder om flere nye pas. Dermed kan man kontrollere, at folk ikke bare sælger passet videre til for eksempel terrororganisationer, siger Peter Kofod Poulsen, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Begge partier forestiller sig, at politiet skal overvåge udstedelsen af pas, så man kan reagere, hvis en person pludseligt bestiller flere nye pas inden for kort tid.

- Det er en ganske udmærket idé at overvåge det her bedre, og at politiet reagerer og har en alarm, der boner ud i systemet, når en person har mistet mange pas over en periode, siger Enhedslistens Pernille Skipper, der ikke er fan af svenskernes løsning, hvor man kun kan få udstedt tre pas inden for fem år.

Det er man til gengæld hos Dansk Folkeparti.

- Jeg tror, at de langt de fleste har fuld forståelse for, at man er nødt til at tage sikkerhedssituationen meget alvorligt, og at man er nødt til at kontrollere og skærpe indsatsen for, at terrororganisationer som Islamisk Stat ikke får adgang til danske pas, siger Peter Kodfod Poulsen.

  • Danske pas i 2015

  • Sidste år blev der produceret 696.254 pas i Danmark.
  • 43.818 forsvandt.
  • 11.782 fundet igen.
  • Kilde: Berlingske