Politikere fra højre og venstre lovpriser Uffe Ellemann-Jensen: 'Et gigantisk menneske, en stor politiker, en stærk inspiration'

Uffe Ellemann-Jensen døde natten til søndag i en alder af 80 år.

Uffe Ellemann-Jensen vil husket som en statsmand og varm og humoristisk person. Foto: Gregers (Foto: Gregers Tycho © Ritzau)

Efter nyheden om Uffe Ellemann-Jensens død strømmer det ind med varme tanker til familien og mindeord om den tidligere Venstre-formand og udenrigsminister.

Det er en af dansk politiks helt store skikkelser, der er gået bort i en alder af 80 år. En af dem, der vil mindes Uffe Ellemann-Jensen som en stor mand er den tidligere Venstre-minister Søren Pind.

- Det er et stort tab for dansk folkestyre, Venstre og også for mig. Det var Uffe Ellemann-Jensens skyld, at jeg blev Venstre-mand.

- Han var personificeringen af det Venstre, jeg meldte mig ind i. Han var en høvding, og han formulerede høvdingereglen om, at der forventedes lidt mere af Venstre-folk, for sådan måtte det være. Vi skulle gøre os mere umage. Han var en førerskikkelse, en leder, en rigtig Venstre-høvding.

- Han var på til det sidste, og han brændte lige så klart, som han altid har gjort, siger Søren Pind.

Tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen overtog formandsposten i Venstre efter netop Uffe Ellemann-Jensen i 1998.

- Jeg vil kalde Uffe en stor europæer. En stærk dansk politisk leder. Og en kæmpe i Venstre, siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Folketingets nestor, Bertel Haarder, mindes også sin partifælle Uffe Ellemann-Jensen som en stor politisk skikkelse. De to var ministerkolleger gennem alle årene i Poul Schlüter-regeringen.

- Han kunne begejstre. En hel generation af unge blev Venstre-folk på grund af Uffe.

- Han havde format og humoren og sommetider det svedne grin, som der var nogen, der ikke kunne lide. Men sådan var Uffe, og han var sig selv. Det var derfor, han blev så folkekær, som han blev, siger Bertel Haarder.

Tidligere udenrigsminister og medlem af Folketinget for Konservative Per Stig Møller mindes Uffe Ellemann-Jensen som en ven, leder og pålidelig skikkelse. De to var ministerkolleger under statsminister Poul Schlüter, hvor Ellemann-Jensen var udenrigsminister, mens Per Stig Møller var miljøminister.

- Uffe og jeg har kendt hinanden, siden vi begge var 20 år, vores liv har været parallelle, og vi havde et fremragende samarbejde.

- Han var meget loyal, han var meget pålidelig. Du vidste altid, hvor du havde Uffe, og han arbejdede for det, siger Per Stig Møller.

Venstres Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen i Folketingetssalen i 1996. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix Danmark)

Mindes på begge fløje

Det er ikke kun på sin egen fløj, Uffe Ellemann-Jensen efterlader et stort indtryk.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder Uffe Ellemann-Jensen en mand med stort format og mod.

- Uffe Ellemann-Jensen var en skarp politiker. Og en stor personlighed. Han repræsenterede dygtigt vores land under den kolde krig.

- Hans engagement i verden fortsatte helt op til det sidste, og han vil blive savnet i den udenrigspolitiske debat, udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Han efterlader også et stort indtryk hos Enhedslistens folketingsmedlem Pernille Skipper.

- Uffe Ellemann var så meget for så mange af os. En dansk institution elsket af en hel befolkning - også dem der var uenige. Varm og engageret til det sidste. Æret være hans minde, skriver Pernille Skipper på Twitter.

(Foto: Screendump fra Twitter)

En anden, der vil savne Uffe Ellemann-Jensen er Mogens Lykketoft. Som socialdemokratisk folketingsmedlem siden 1981, har Lykketoft set Elleman-Jensens Folketingskarriere fra 1977 til 2001 helt tæt på.

Efterfølgende har de to også haft et udenrigspolitisk tv-program på TV 2 News sammen.

- Han har været en meget enestående personlighed i dansk politik, og også fordi han fik lov til at være udenrigsminister længere tid end nogen anden, vi kan huske, satte han sit præg på det billede, der var af Danmark i omverdenen, som var enestående stærkt, siger Mogens Lykketoft.

Mogens Lykketoft (tv) og Uffe Ellemann-Jensen (th) i 2001. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix Danmark)

Uffe Ellemann-Jensens humor og rare væsen går igen hos flere. En af dem, er tidligere politisk leder i Det Radikale Venstre og nuværende konkurrencekommisær i EU, Margrethe Vestager.

- Et gigantisk menneske, en stor politiker, en stærk inspiration. Tak også for alle smil, det glimt i øjet der åbnede samtalen. Hvil i fred Uffe Ellemann-Jensen, skriver Margrethe Vestager på Twitter.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder Uffe Ellemann-Jensen "en sand statsmand" på Twitter.

- Uffe Ellemann-Jensen vil blive husket som en af Danmarks helt store - også ude i verden. På vegne af alle i Udenrigstjenesten: Tak, skriver Jeppe Kofod.

Uffe Ellemann-Jensen efterlader sig hustruen Alice samt fire børn, Claus Ellemann-Jensen, Helene Ellemann-Jensen, Karen Ellemann og Jakob Ellemann-Jensen, og ti børnebørn.