Politikere: Frigiv systemkritikere i Saudi-Arabien

En række danske politikere kritiserer lange fængselsstraffe til to menneskerettighedsforkæmpere i Saudi-Arabien

26 danske politikere appellerer, sammen med organisationerne Amnesty International og Dansk PEN, den Saudi-Arabiske konge om frigivelse af menneskerettigheds-forkæmpere (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix)

Organisationerne Amnesty International og Dansk PEN har sammen med 26 danske politikere fra forskellige partier sendt et brev til Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, for at opfordre ham til at løslade to menneskerettighedsforkæmpere.

Det drejer sig om to saudiarabiske mænd, blogger Raif Badawi og advokat Waleed Abu al-Khair, som begge er idømt langvarige fængselsstraffe for at bruge deres ytringsfrihed og har siddet fængslet i henholdsvis fire og to år.

Vi skal påpege de urimelige forhold

Det er vigtigt at sige fra over for forholdene i landet, siger Amnestys vicegeneralsekretær, Trine Christensen, til Ritzau.

- Det er vigtigt ikke at se stiltiende til, men at melde klart fra over for kongen og de menneskerettighedskrænkelser, der foregår, og som er øget, siden han kom til i 2015.

Ifølge Amnesty er kritikere af styret enten blevet fængslet eller truet til tavshed siden begyndelsen af 2013. Derudover er der sket en voldsom stigning i antallet af henrettelser, siden Salman bin Abdulaziz Al Saud tiltrådte som konge i januar 2015.

I hele 2014 er der blevet henrettet 90 mennesker i Saudi-Arabien, mens 137 mennesker er blevet henrettet alene fra januar og frem til oktober 2015.

- Det er ofte svært at se nogen umiddelbare resultater, når man henvender sig til Saudi-Arabien, men vi håber vores henvendelse får en betydning, siger Trine Christensen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk