Politikere har ny salgsstrategi: Vi skal ikke gentage Dong-fejl

Staten skal oprette et holdingselskab til salg af offentlige virksomheder, mener Socialdemokratiet.

Beslutningsgrundlaget for Dong-salget var ikke tilstrækkeligt, mener Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, som derfor vil ændre måden at sælge statsejede selskaber på. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Statens salg af Dong var langt fra 'kønt', og derfor bør der laves om på proceduren, hvis statsejede selskaber skal handles i fremtiden.

Det mener flere partier, efter at Rigsrevisionen har konkluderet, at håndteringen af statens salg af Dong i 2014, hvor den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs blev medejer af energiselskabet, var ’ufuldstændig’.

I sin beretning skriver Rigsrevisionen, at centrale dokumenter ikke findes, og at der derfor mangler vigtig dokumentation om ministeriets overvejelser, blandt andet omkring salgsværdien af selskabet.

- Man har ikke lavet sit benarbejde godt nok, og den lidt tilbagelænede tilgang, man har haft til prisfastsættelsen, betyder, at danskere har tabt mange penge, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

- Det kan vi ikke leve med, hvis det kommer til at ske igen, understreger han overfor DR Nyheder.

Rene Christensen mener, at virksomheder og institutioner, som har en direkte kommerciel interesse i salget, ikke bør være med til at fastsætte prisen, når statsejeselskaber bliver handlet i fremtiden.

Rigsrevisionen skriver, at daværende finansminister Bjarne Corydon (S), som stod i spidsen for Dong-salget, fulgte rådene fra de professionelle rådgivere fra Danske Bank gennem salgsforløbet.

- Men der har ikke været et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag til rådighed, og det er kritisabelt, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, som også mener, at håndteringen af salget af statsejede selskaber derfor skal ændres.

Han foreslår helt konkret en model, hvor staten fremadrettet opretter et holdingselskab til salg af offentlige virksomheder.

- En god politisk konsekvens af det her kunne være, at man sætter professionelle folk til at varetage interesserne for statens aktiver, så vi ikke havner i en lignende situation igen, siger han til DR Nyheder.

Poul Nyrup: Samfundet kan ikke holde til flere fejlsalg

Dong blev børsnoteret 9. juni 2014 til en værdi på omkring 100 milliarder kroner - og det er i høj grad prisfastsættelsen af energiselskabet og Finansministeriets rolle i noteringen, som har været udskældt og diskuteret.

På den baggrund bad Statsrevisorerne i september sidste år Rigsrevisionen om at undersøge Dong-salget for at få klarlagt og finkæmme forløbet.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er blandt de største kritikere af salget. Han mener, at selskabet blev solgt til 'lang under markedspris', og at værdien af Dong kan være tre gange højere.

Rigsrevisionen konkluderer i midlertidig ikke om prisfastsættelsen var korrekt, og den socialdemokratiske politiker mener - i tråd med Henrik Sass Larsen (S) og René Christensen (DF) - at politikerne på Christiansborg bør arbejdere videre med sagen.

- Der er slet ikke taget stilling til politiske ansvar i den her rapport.

- Vi skal ikke bare lade resultatet ligge, fordi så fortsætter vi bare med at lave fejl igen og igen. Det mener jeg ikke, at befolkningen og samfundet kan holde til, siger Poul Nyrup Rasmussen til DR Nyheder.

Goldman Sachs købte 19 procent af Dong for otte milliarder kroner, og siden har den amerikanske kapitalfond af flere omgange solgt ud af sine aktier i energiselskabet med stor fortjeneste.

I februar 2017 solgte Goldman Sachs af 25 millioner Dong-aktier, og for lidt over en uge siden anonncerede kapitalfonden, at den planlægger at sælge yderligere 10,5 millioner aktier.

En udregning baseret på den aktuelle Dong-kurs for en uge siden viste, at Goldman Sachs samlet har tjent omkring 11,7 milliarder kroner på investeringen i Dong - det svarer til en værdistigning på knap 150 procent på tre år og tre måneder.