Politikere i chok over Danske Bank-undersøgelse: 'Historisk skandale' og 'dybt uansvarligt'

På Christiansborg får omfanget af hvidvask-skandalen i Danske Bank politikerne op af stolene.

Danske Bank offentliggjorde onsdag formiddag på et pressemøde konklusionerne i den interne advokatundersøgelse, som banken selv har sat i værk af hvidvask af penge i bankens filial i Estland. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Politikerne på Christiansborg er både rystede og chokerede over de oplysninger, der onsdag er kommet frem i Dansk Banks interne undersøgelser.

Nu står det blandt andet klart, at banken i 2007 - året efter have startet sin estiske filial med købet af finske Sampo Bank - blev advaret om transaktioner fra mulige kriminelle russere.

Desuden står det klart, at et beløb for op mod 1.500 milliarder kroner er strømmet igennem Danske Banks estiske filial mellem 2007 og 2015.

Det er dog stadig uklart, hvor stort en del af det beløb, der kan have omfattet hvidvask og økonomisk kriminalitet.

En række medarbejdere i den estiske filial er desuden blevet politianmeldt for ikke leve op til deres juridiske ansvar i forbindelse med brud på hvidvaskreglerne.

DR Nyheder har samlet en række politiske reaktioner herunder:

R: En historisk skandale

Den radikale leder, Morten Østergaard, mener, at det europæiske samarbejde bør gøres stærkere efter Danske Bank-skandalen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Vi står med en historisk skandale, som grundlæggende svækker tilliden til Danske Bank, men også generelt til det finansielle system. Der påhviler os nu et kæmpe arbejde for at genoprette Danmarks renommé i udlandet, hvor det her er en sag, der trækker tråde til Putin og mørke mænd rundt omkring, som har brugt Danske Bank til at hvidvaske ulovlige penge.

- Jeg synes, det kalder på, at vi forstærker samarbejdet i Europa og får et fælles finanstilsyn, som kan sørge for, at de ting, der foregår mellem to EU-lande, ikke i så lang tid kan være uopdaget, men at vi er i haserne på dem, store som små, siger Morten Østergaard (R).

EL: Nu følger juridisk spil

Erhvervsordfører Pelle Dragsted (EL) er rystet over Dansk Banks interne undersøgelser. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi vil have Danske Banks ledelse ind og stå skoleret i erhvervsudvalget, så vi kan spørge dem ud om den her sag. Det regner vi med, at de siger ja til. Det er jo en bank, der har været afhængig af offentlig støtte, og derfor er det helt rimeligt, at de stiller op.

- Den her sag handler ikke om én person, men om en bank, der har haft en dybt, dybt uansvarlig adfærd og som grundlæggende har svigtet den tillid, samfundet har vist den ved at give den licens til at drive bank i Danmark.

- Nu følger et juridisk spil, hvor vi må se, om banken kan dømmes i Estland eller Danmark for hvidvask. Og vi har sagt, at hvis den bliver dømt, så mener vi, at det juridiske grundlag skal undersøges for, at banken midlertidigt overgår til samfundets hænder, lige som det er sket for en række andre banker efter finanskrisen, siger Pelle Dragsted.

V: Større omgang end frygtet

Torsten Schack Pedersen fra Venstre mener ikke, at det sidste ord er sagt i sagen om Danske Bank og hvidvask. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Undersøgelsen viser desværre, at omfanget er betydeligt større, end vi hidtil havde frygtet. Det er stærkt, stærkt utilfredsstillende.

- Bankens undersøgelse kan ikke forhindre, at myndighederne undersøger sagen. Det er Finanstilsynet og bagmandspolitiet, der må vende hver en sten i den her sag. Og på baggrund af det rejse en eventuel straffesag.

- For i sidste ende er det domstolen, der må afgøre, om der er sket noget strafbart. Det kan en intern undersøgelse ikke gøre noget ved, siger Torsten Schack Pedersen (V).

DF: Et partsindlæg fra banken

Dansk Folkepartis Hans Christian Skibby påpeger, at Danske Banks undersøgelse er bestilt af banken selv. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Vi kan desværre se, at den her sag nok er af et betydeligt større omgang, end vi tidligere havde troet. Vi vil nu få en lang række politiske spørgsmål, som skal belyses.

- Danske Banks undersøgelse er et partsindlæg. Det er en rapport, der er bestilt og betalt af Danske Bank selv. Jeg har behov for at få det lidt op i helikopteren politisk, for jeg tror, at mange forventer, at det her får konsekvenser for de ledende medarbejdere, som har været med til at skabe den her uholdbare situation.

- Så ministeren skal gerne se på, hvilke handlemuligheder vi har reelt - i forhold til strafferet og bødesanktioner, siger Hans Christian Skibby (DF).

S: Chokerende omfang

Morten Bødskov (S) kalder sagen om Danske Bank en åbenlys skandale. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

- Det er åbenlyst, at det her er en kæmpe skandale, og hvis man vil genoprette tilliden til Danske Bank, skal det ske hurtigst muligt og med grundighed. Der må bestyrelsen og aktionærerne finde ud af, hvordan man har tænkt sig at gøre det.

- Det her er fuldkommen uacceptabelt, og det er en overraskelse for alle. Det er ikke mange år siden, at vi herinde på Christiansborg var med til de facto at redde Danske Bank (i forbindelse med finanskrisen, red.), og så ser man sådan noget her. Det er skuffende på alle ledder og kanter. Omfanget er chokerende.

- Sagen skal bores ud og helt til bunds hurtigst muligt. Det er regeringens ansvar at sikre, at bagmandspolitiet og Finanstilsynet har ressourcerne til at gøre det, siger Morten Bødskov.

ALT: Vi skal have en fælles EU-kontrol

Alternativet foreslår en fælles EU-bankkontrol og en opsplitning af finans- og banksektoren, fortæller erhvervsordfører Rasmus Nordqvist. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Thomas Borgens afgang løser ikke det grundlæggende problem, som har skabt Danske Bank-skandalen. Hvis vi vil forhindre hvidvaskning, skal vi sætte ind på tværs af EU med en fælles bankkontrol.

- Ulovlighederne i den aktuelle skandale er foregået i et andet land, og så har danske myndigheder ingen mulighed for at udøve kontrol. Det skal vi lave om på. Denne skandale kalder i den grad på, at vi diskuterer finanssektorens magt som sådan – og tør tage skridt til videre regulering og en opsplitning af finans- og banksektoren, siger Rasmus Nordqvist.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er i gang med at efterforske, om Danske Bank har brudt hvidvaskloven.

Efterforskningen begyndte tidligere i år og vil fortsætte til udgangen af 2019.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ventes at præsentere en bred politisk aftale i eftermiddag, der fremadrettet skal forhindre sager som Danske Bank-skandalen.

FacebookTwitter