Politikere i muslimsk-jødisk netværk

Et nyt internationalt netværk vil samle politikere med jødisk og muslimsk baggrund. De danske folketingsmedlemmer Kamal Qureshi og Naser Khader er med.

SF'eren Kamal Qureshi er med i et nyt internationalt netværk af jødiske og muslimske politikere. (Foto: DR © DR)

Politikeres aktive modstand mod overgreb på muslimer og jøder vil få indflydelse på holdningen i befolkningerne. Det er filosofien bag et nyt netværk, "Det politiske råd for sameksistens", som er ved at samle politikere verden over, der har muslimsk eller jødisk baggrund.

Allerede nu har parlamentsmedlemmer fra 17 lande meldt sig til netværket. Blandt dem også de to muslimske medlemmer af det danske folketing, Naser Khader (R) og Kamal Qureshi (SF), skriver Kristeligt Dagblad.

Bygger bro på tværs af partier

Initiativet til netværket kommer fra den jordanske prins El Hassan bin Talal, som har stiftet tværreligiøse dialogfora, og det britiske medlem af Overhuset, Lord Janner of Braunstone, der også er vicepræsident i World Jewish Congress. Deres ønske er at bygge bro på tværs af politiske partier verden over og skabe et netværk, som kan gribe ind på politisk topniveau, når eller hvis der sker racistiske overgreb på muslimer eller jøder.

- Netværket er væsentligt for mig, fordi xenofobien vokser i Europa, siger Kamal Qureshi.

- For mig har den samme karakter og samme fortalere som i 1930'erne. Jøderne har en bedre historisk hukommelse end mange europæere, og de kan kende en ulv, når de ser en, siger han.

Han tilføjer, at "de, som angreb jøder i går, angriber muslimer i dag". Men erkender, at antisemitisme også findes blandt minoriteter i Danmark.

Fælles interesser

Naser Khader mener også, at jøder og muslimer trods megen uenighed har fælles interesser.

- Det er ikke blevet værre i Danmark, men hvad der sker i Mellemøsten smitter. Lord Janner fortalte mig, at han på et tidspunkt havde fået det britiske parlament til at lægge pres på den bulgarske regering, som ikke reagerede på afbrændingen af en moske. For mig at se er netværket oplagt til at støtte demokratiske kræfter, som mange steder i verden står alene, siger det radikale folketingsmedlem.